A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Csülökkel és kolbásszal az igazi a Jókai-bableves: tartalmas és nagyon finom


A tartalmas leves Jókai egyik nagy kedvence volt, igaz, az akkori fogás teljesen más recept alapján készült, mint a mai, kedvelt változat.


Jókai Mór szerette a hasát, rajongott a hazai ízekért, különösen a sűrű bablevesért. Jókai kedvencébe füstölt malacköröm és méretes bab került, e leves A kőszívű ember fiai című regényében is megtalálható - a könyvet bújók Görögolvasó angyalbakanccsal néven találkozhatnak vele. A könyvből kiderül, mit is jelent a név: nagy szemű babot sűrű rántással, amelyben disznóláb fő.

Hozzávalók:

Leves:
👉 50 dekagramm fejtett bab
👉 1 darab fehérrépa
👉 2 darab sárgarépa
👉 1 fej vöröshagyma
👉 másfél kilogramm sertéscsülök
👉 15 dekagramm kolbász
👉 1 darab hegyes-erős paprika
👉 1 darab paradicsom
👉 6 gerezd fokhagyma
👉 1 evőkanál liszt
👉 2 evőkanál pirospaprika
👉 200 milliliter tejföl
👉 só és bors ízlés szerint
👉 3 darab babérlevél
👉 2 marék fekete bors (egész)

Csipetke:
👉 10 dekagramm finomliszt
👉 1 darab tojás
👉 1 csipet só

Elkészítés:

A babot előző este áztassuk be annyi vízbe, amennyi ellepi (körülbelül 8-10 órára).

Másnap a csülköt mossuk meg, majd annyi vízben tegyük fel főni, amennyi ellepi. A csülök mellé kerüljön babérlevél, egy fej hagyma, fokhagymából 3 gerezd és 2 marék egész fekete bors. A csülköt addig főzzük, míg teljesen megpuhul (körülbelül 2-3 óra).

Az elkészült csülköt vegyük ki a vízből, a főzővizet szűrjük le és öntsük másik fazékba, majd tegyük bele a babot. Mehet mellé a paradicsom és a paprika felkockázva, majd addig főzzük, amíg a bab félpuha lesz (körülbelül 1 óra).

Ekkor keverjük hozzá a tetszőlegesen felvágott répákat, ízesítsük sóval és borssal. Utána főzzük addig, amíg teljesen puha lesz a bab és a zöldségek is, majd tegyük a levesbe a csipetkét is.

A kolbászt karikázzuk fel és saját zsírján kicsit pirítsuk (5-10 perc), majd szedjük tányérra. A kisült zsiradékra dobjuk rá a maradék zúzott fokhagymát, addig pirítsuk, míg illatos lesz, majd keverjük hozzá a lisztet, pirospaprikát és a leves főzővizéből néhány evőkanállal. Keverjük csomómentesre, utána adjuk a leveshez, keverjük el benne alaposan.

A tejfölt néhány merőkanál leveslével keverjük össze, majd csorgassuk bele a levesbe és forraljuk egybe. Forrás utána a kész levesbe tegyük vissza a csülköt tetszőlegesen felvágva és a kolbászkarikákat. Tálalásnál még mehet tejföl a levesre, kínálhatunk mellé kenyeret is.

Csipetke:

A lisztet dolgozzuk egybe a sóval és a tojással, keményebb tésztát gyúrjunk belőle, majd tépkedjünk belőle lisztezett felületre kis csipetkéket.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések