Kevés munka, látványos és ellenállhatatlan végeredmény: ez a puha kuglóf vendégek nélkül is villámgyorsan elfogy.
A kuglóf az egyik legrégebbi és legjobb húsvéti sütemény, ami eredetileg kelt tésztából készült. Mára viszont a kevert változatok legalább olyan népszerűek, hisz jóval egyszerűbbek, kevesebb időt vesz igénybe az elkészítésük. Ezt a sütit erdélyi ismerősünknél kóstoltuk először. Márványozva mutatósabb, és érdemes még csokival is leborítani.
Hozzávalók:
A tésztához
👉 25 dkg liszt
👉 20 dkg cukor
👉 4 db tojás
👉 1 dl tej
👉 1 dl olaj
👉 1 db citrom
👉 1.5 teáskanál sütőpor
👉 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
👉 1 csipet só
👉 1 csomag vaníliás cukor
A tetejére
👉 10 dkg étcsoki
👉 1 evőkanál olaj
👉 dekorcukrok
Elkészítés:
A tojásokat válaszd ketté, és a fehérjét verd kemény habbá egy csipet sóval. A sárgákat rakd egy tálba, add hozzá a cukrot, a vaníliát, és keverd ki jó habosra. Ha már szép fényes, öntsd hozzá az olajat és a tejet, majd tedd hozzá a reszelt citromhéjat és a sütőporral vegyített lisztet. Végül óvatosan forgasd bele a tojáshabot, vigyázz, hogy ne törd össze. Vedd ketté, és a felébe keverj kakaót.
A kuglófformát vajazd ki, szórd meg liszttel, és egyengesd bele a vaníliás masszát, arra pedig a kakaós tésztát. Fogj egy villát vagy kanalat, és laza mozdulatokkal keverd össze a két réteget, így lesz szép márványos. Előmelegített sütőben, 160 fokon süsd meg körülbelül 50 perc alatt. Végezz tűpróbát, mielőtt kiveszed a sütőből. Ha a kuglófba szúrt tűre nem ragad massza, biztosan átsült. Hagyd pár percig hűlni, majd borítsd egy tálra.
A tetejére a csokit olvaszd fel vízgőz felett, keverd hozzá az olajat, majd csorgasd a kuglóf tetejére. Díszítheted még dekorcukrokkal, húsvéti figurákkal is.
0 Megjegyzések