A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Döntött az MNB: marad a 0,6 százalékos alapkamat


Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának kilenc tagja arról, hogy 0,60 százalék maradjon az alapkamat - közölték a február 23-i ülés rövidített jegyzőkönyvében, amelyet szerdán tett közzé az MNB a honlapján.

A monetáris tanács megerősítette: a kialakított rövid oldali kondíciók fenntartható módon támogatják az árstabilitást, a pénzügyi stabilitás megőrzését és a gazdasági növekedés helyreállítását.

Amennyiben az inflációs kilátások megváltozása indokolttá teszi, az MNB készen áll a megfelelő eszközök alkalmazására - olvasható a jegyzőkönyvben.

Az MNB a koronavírusjárvány időszakában is elkötelezett az árstabilitás fenntartása mellett - húzták alá.

A tanácstagok ismételten felhívták a figyelmet arra, hogy tavasszal a bázishatások és a dohánytermékek jövedéki adójának év eleji emelése miatt az infláció várhatóan átmenetileg 4 százalék körül alakul.

Az infláció 2021-ben a 3,5-3,6 százalékos tartományban, míg 2022-től újra a jegybanki cél körül alakul - ismertették.

A grémium a dokumentum szerint úgy ítélte meg, hogy a magyar gazdaság a járvány második hullámával szemben válságállónak bizonyult. A jegyzőkönyvben emlékeztettek arra, hogy a deficit és az államadósság növekedése ellenére az S&P és a Fitch legutóbbi hitelminősítése szerint Magyarország relatíve erős gazdasági teljesítménnyel és helyreállítási potenciállal rendelkezik.

Az MNB döntéshozói újra megerősítették: a gazdasági élet normalizálódása a koronavírus elleni vakcina széles körű elterjedésével párhuzamosan, 2021 második negyedévétől indulhat meg. A GDP-növekedés 2021-ben a monetáris testület tagjai szerint a jegybank decemberi jelentésében közölt 3,5-6,0 százalékos sávjának felső tartományában alakul.

Az NHP Hajrá keretében február közepéig több mint 26 ezer mikro-, kis- és középvállalkozás 1700

milliárd forintot meghaladó összegben vett igénybe finanszírozást - írták a jegyzőkönyvben. A nagyvállalatok a Növekedési kötvényprogram kezdete óta február közepéig összesen közel 900 milliárd forint értékű forrást vontak be - tették hozzá.

A tanács tagjai hangsúlyozták, hogy változatlanul a feltörekvő piacokkal szembeni kockázatkerülés felerősödése jelenti a legnagyobb kockázatot. A döntéshozók egyetértettek abban, hogy a jegybank eszköztárával kész rugalmasan reagálni a romló környezetre.

Az elmúlt hónapban az MNB kiterjesztette az állampapír-vásárlásokat a tízévesnél rövidebb lejáratú állampapírokra is - közölték. Az MNB a koronavírus-járvány okozta kockázatok kezelését, illetve a növekedés gyors és fenntartható helyreállítását kész célzott módon, mérlege további növelésével támogatni - tették hozzá.

Tavaly május óta a jegybank mérlegében lévő állampapírok állománya több mint 1300 milliárd forinttal nőtt - közölték, jelezvén, hogy az MNB mérlege a bővülés mellett is régiós összehasonlításban átlagosnak számít.

A jegyzőkönyben azt is előre vetítették, hogy az MNB március végén - az előző negyedévekhez hasonlóan - ismét eurólikviditást nyújtó devizaswap tendereket tart.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések