A zöldségekről mindenki tudja, hogy nagyon egészségesek. Vannak közöttük, amelyekben kiemelkedően sok a tápanyag, a vitamin, és nagyon hatékonyak a gyulladások csökkentésében, illetve bizonyos betegségek megelőzésében is.
Spenót
Ez a leveles zöldség az egyik legegészségesebb
étel, amelyet csak fogyaszthatunk. Egy csészényiben benne van a napi
A-vitamin szükséglet 56 százaléka és a teljes napi K-vitamin
szükségletünk - viszont mindössze 7 kalóriát tartalmaz. Emellett sok
benne az antioxidáns is, ezért számos krónikus betegség kialakulásának
esélyt csökkentheti.
Sárgarépa
A sárgarépában sok az
A-vitamin: egy csészényiben napi szükségletünk több mint négyszerese
található. Emellett béta-karotin nevű antioxidánst tartalmaz (ez adja a
színét), amely több rákfajta kialakulásának megakadályozásában segíthet,
például a prosztatarákéban, illetve a tüdőrákéban is. Emellett sok
benne a C-vitamin, a K-vitamin és a kálium is.
Brokkoli
A
keresztes virágúak családjába tartozik, és szintén olyan anyagokat
tartalmaz, amelyeknek rákmegelőző hatása lehet. Emellett rendszeres
fogyasztása védi a szervezetet az oxidatív stressztől. Egy csészében
benne van a napi C- és K-vitamin-szükségletünk, emellett mangánt,
folsavat és káliumot is tartalmaz.
Fokhagyma
Ez az erős illatú
hagymaféle nagyon egészséges, jót tesz a szívnek, segít szabályozni a
vérnyomást, és növeli az inzulinérzékenységet. Emellett erős vírus-,
illetve baktériumölő, és az immunrendszer egészségét is támogatja.
Kelbimbó
A
brokkolihoz hasonlóan a keresztes virágúak csoportjába tartozik.
Kalóriatartalma alacsony, sok benne az antioxidáns, sejtvédő hatása van.
Emellett támogatja a szervezet méregtelenítő folyamatait és csökkenti a
végbélrák kialakulásának esélyét is.
Kel
Nagyon sok benne az
A-, a C- és a K-vitamin, fogyasztása segíthet csökkenteni a vérnyomást
és a koleszterinszintet, illetve a vércukorszintet is. Emellett bőven
tartalmaz B-vitaminokat, káliumot, kalciumot és rezet is.
Forrás: healthline.com
0 Megjegyzések