Talán nem hangzik túl gusztusosan, de vannak olyanok, akik arra esküsznek, hogy a savanyúságok maradék levét nem szabad kidobni, hanem roboráló italként kell fogyasztani edzések után. Ennek előnye, hogy csökkenti az izomgörcsök kialakulásának esélyét, egyben felgyorsítja a regenerálódást.
A savanyításhoz használt folyadék sót és vizet tartalmaz a legnagyobb mennyiségben, a zöldségeket, például uborkát ebben tárolják. A visszamaradó lé tehát tulajdonképpen sót, vizet és uborkalevet tartalmaz.
Ezért jó edzés mellé a savanyúság leve
Intenzív
mozgás során, főleg, ha az edzés nagy melegben történik, a sportoló
sokat izzad, a folyadékkal együtt pedig elektrolitokat is veszít a
szervezete, különösen káliumot és nátriumot. Hogy a teljesítmény
fenntartható legyen, ezeket az elektrolitokat és a folyadékot is vissza
kell pótolni. Éppen ezért ilyenkor valóban jól jöhet valamilyen sós
folyadék.
A savanyúságlé éppen ilyen. Bőven tartalmaz nátriumot,
illetve kisebb mennyiségben káliumot és magnéziumot is. Éppen ezért
ilyen szempontból valóban megfelelő roboráló, sőt, akár az emésztést is
könnyítheti, mivel a savanyúságlének az erjedés miatt probiotikus hatása
is lehet. Éppen ezért, ha valaki nem ódzkodik csak úgy, magában
kortyolni a savanyúságlevet, valóban helyettesítheti is vele a
sportitalokat.
Ha nem akarjuk meginni a levet, akkor például
húsok marinálására, raguk ízesítésére is használhatjuk. Semmiképp se
dobjuk ki, mert akár új adag savanyúságot is készíthetünk belőle. Csak
dobjunk bele vékonyra vágott répát, hagymát, uborkát, tegyünk bele egy
kis extra sót, vizet, esetleg ecetet, majd jól záródó üvegben hagyjuk
állni egy-két napot a hűtőben, és máris kész a friss adag savanyúságunk.
Forrás: menshealth.com
0 Megjegyzések