A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A kínai befolyás növekedésétől tartanak Berlusconiék


– Egyre erőteljesebb a kínai tőke beszivárgása az olasz gazdaságba. A keleti gazdasági nagyhatalom egyre nagyobb befolyást gyakorol az országra – kongatta meg a vészharangot a jobboldali Hajrá, Olaszország párt elnöke, Silvio Berlusconi, illetve alelnöke Antonio Tajani. 

Az Európai Néppárt tagjaiként Berlusconi és Tajani felhívással fordult az Európai Bizottsághoz, hogy központilag is lépjen fel a kontinens gazdasági függetlenségének védelmében. A Hajrá, Olaszország képviselői szerint Kína gazdasági terjeszkedésével a kontinensre gyakorolna hatást, különösen azzal, hogy bevásárolják magukat az infrastrukturális stratégiai ágazatokba. A legfrissebb kimutatások szerint Olaszországban jelenleg 50 797 kínai születésű vállalkozó tevékenykedik. Nem meglepő az adat, hiszen Kína a harmadik legnagyobb stratégiai partnere Itáliának.

A kínai vállalkozók energiaszolgáltató, infrastrukturális, innovációtechnológiai, telekommunikációs, valamint divatcégekbe vásárolták be magukat. – Az olasz átlagember akkor figyelt fel a területhódítás komolyságára, amikor Csang Csin-tung (Zhang Jindong) lett az Internazionale focicsapat új tulajdonosa, s Li Jung-hung (Li Yonghong) átvette Berlusconi helyét az AC Milan élén – közölte a Hajrá, Olaszország. 

A jobboldali pártok már évek óta aggodalommal kísérik a spekulációs célzatú felvásárlásokat. Az egészségügyi vészhelyzet következtében meggyengült vállalkozások védelmében az olasz kormány törvénymódosítást hajtott végre tavaly. 

Ennek értelmében nemcsak a hagyományos ágazatokban (egészségügy, élelmiszeripar, energetika, közlekedés, kommunikáció, védelmi ipar), hanem a média, a biztosítási, hitel- és pénzügyi, vízügyi, biztonsági, repülőgépipari, mesterséges intelligencia szektorban tevékenykedő társaságok esetében is korlátozzák a vállalati felvásárlásokat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések