A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szijjártó Péter: Fontos jó kapcsolatokat ápolnunk a Kelettel


– Megéri kiegyensúlyozott és kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködést folytatni a keleti világgal – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán közösségi oldalán a Türk Tanács online csúcstalálkozóját megelőzően.


A politikus a videóban elmondta, Magyarország az elmúlt tíz évben sok időt és energiát fordított arra, hogy a keleti világgal jó kapcsolatot tartson fent. A miniszter szerint az ország ebből az elmúlt időszakban sokszor profitált: tavaly a koronavírus-járvány elleni egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök beszerzésekor, most pedig a keleti vakcinák érkezésekor. Szijjártó Péter ismertette továbbá, hogy már 2,2 millió adag keleti oltóanyagot szállítottak Magyarországra.

– Az ország a Türk Tanács tagjaival – Törökországgal, Üzbegisztánnal, Azerbajdzsánnal, Kazahsztánnal és Kirgizisztánnal – folytatott együttműködésből is profitál: tavaly a világkereskedelem visszaesésének ellenére Magyarország három százalékkal növelte a tanács országaival történő gazdasági együttműködést – hangsúlyozta a külügyi tárca vezetője. Szijjártó továbbá arra is rámutatott, hogy mindemellett számos magyar vállalat kapott lehetőséget arra, hogy beruházásokat hajtson végre ezekben az országokban, és ötezer egyetemi hallgató jelentkezett a Türk Tanács országaiból magyarországi egyetemekre.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések