A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A bécsi ötök összehangolták a közép-európai stratégiát


Koronavírus-járvány, migráció és az Európai Unió nyugat-balkáni bővítése volt a téma a bécsi ötök mai találkozóján.

A Magyarországot, Ausztriát, Szlovéniát, Csehországot és Szlovákiát tömörítő közép-európai formátum a szlovéniai Brdo pri Kranjuban egyeztetett, már arra is készülve, hogy júliustól Szlovénia veszi át az Európai Unió soros elnökségét. Ez volt a bécsi ötök külügyminisztereinek ötödik találkozója, az együttműködést tavaly júniusban Bécsben hívták életre, azóta júliusban Budapesten, szeptemberben ugyancsak Brdo pri Kranjuban, novemberben pedig videókonferencián tárgyaltak a tárcavezetők, főképpen a koronavírus-járvány elleni küzdelem összehangolásáról.

Szijjártó Péter a találkozón ismét védelmébe vette a magyar döntést, hogy keleti forrásokból is vásárolt koronavírus elleni oltóanyagokat.

– Nem engedjük meg sem Brüsszelnek, sem a magyar baloldalnak, hogy elvitassák a magyar szakemberektől azt a képességet és azt a jogosultságot, hogy eldönthessék, a vészhelyzetben Magyarországon milyen oltóanyagot lehet használni!

– figyelmeztetett a külgazdasági és külügyminiszter. – Felmerült a kérdés, ki dönthet arról, hogy egy oltóanyag biztonságos vagy sem. Erre világos európai szabályok vannak. Erről az Európai Gyógyszerügynökség vagy – a vészhelyzetre való tekintettel – a nemzeti hatóságok is hozhatnak döntéseket. Ez utóbbit elvitatni európaiatlan – magyarázta a tárcavezető.


Úgy vélte: akik lebeszélik a magyar embereket az oltásról, azok az életüket sodorják veszélybe, és ez megengedhetetlen. A magyar szakemberek világos döntéseket hoztak – mondta, hozzátéve: Magyarországon most a legtöbb típusú oltóanyag elérhető. – Keleti vakcinák nélkül nagy bajban lennénk, mert ha nem vásároltuk volna meg őket, május végéig 3,5 millió emberrel kevesebbet tudnának beoltani – húzta alá. Jelezte, hogy úton van 280 ezer orosz vakcinadózis, ami azt jelenti, hogy ez a második legnagyobb vakcinaszállítmány, amely Magyarországra érkezik, amióta az oltóanyagok beszerzése zajlik. Mindamellett nyugtázta, hogy a közép-európai országok egymásra vannak utalva. Így van ez normál körülmények közepette is, de most, hogy ilyen nagy a baj, még inkább – tette hozzá. Főleg, hogy komoly korlátozó intézkedések lépnek életbe ismét, amelyek gondot okoznak az embereknek és nehézséget a gazdaságnak – emelte ki. Úgy vélte: azért, hogy ezeket a nehézségeket a minimálisra szorítsák, koordinálni kell a lépéseket, főleg annak érdekében, hogy a gazdaság működéséhez szükséges teherszállítás és az ingázók közlekedése továbbra is a lehető legkevesebb akadállyal szembesüljön. Fontos azért is – mondta –, mert

Magyarországnak 30 milliárd eurót meghaladó kereskedelmi forgalma van az említett négy országgal.

Az orosz vakcina beszerzéséről egyébként a részt vevő országok közül már többen – így Ausztria, Szlovákia és Csehország – is tárgyalnak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések