A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Visszafogott vásárlás jellemezte a tavalyi karácsonyt


2020 decemberében 4 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a 2019-es adatokhoz képest, sőt még az előző hónaphoz viszonyítva is 0,2 százalékos visszaesést mért a KSH.


A Portfolio elemzéséből kiderült, hogy a pandémia tavaszi kitörése óta ez volt az első alkalom, amikor a kiskereskedelmi forgalom az előző hónaphoz képest visszaesett, aminek főleg a járvány második hullámával kapcsolatos korlátozó intézkedések a legfőbb okai.

A korlátozásokat még novemberben vezette be a kormány, azonban még így is növekedni tudott a forgalom, karácsonyra viszont meglepő módon intenzív visszaesés következett be, amire még a szakértők sem számítottak.

Decemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,9 százalékkal nőtt, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,3 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 11,9 százalékkal csökkent az értékesítés volumene az előző év azonos időszakához képest.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmán belül a volumen csökkent az iparcikk jellegű vegyes- (3,5%), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (4,8%), a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (13%), a bútor-, műszakicikk- (20%), a használtcikk- (31%), valamint a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben (-32%).

Mindezekből arra lehet következtetni, hogy a lakosság a második járványhullám hatására elbizonytalanodott, és még a kisebb fogyasztást is inkább online rendezte. Az üzemanyagforgalom visszaesése nem meglepő, a szállítási és utazási célú kereslet egyaránt csökkent a lezárások miatt.

Az előzetesen várt 6,5 százalékos GDP-visszaesés helyett valószínűleg enyhébb csökkenést tapasztalhatunk majd, előreláthatólag 6 százalék alattit. Az elemzők azt várják, hogy feloldás után a kereslet is megugorhat, ezáltal gyarapodhat a betétállomány is.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések