A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Újabb vendégmunkások érkeznek Franciaországba Marokkóból


Több mint 250 marokkói idénymunkás érkezik kedden Franciaország három megyéjébe a helyi gazdák kérésére, akik munkaerőhiányban szenvednek a koronavírus-járvány miatti európai határzár következtében – jelezték hivatalos források.


Ez a harmadik alkalom a járvány kezdete óta, hogy Franciaország – a határzár miatt – szervezetten utaztat be marokkói idénymunkásokat, miután általában az észak-afrikai országokból érkező vendégmunkások jelentik a legfontosabb alkalmi munkaerőt az országban.

A marokkóiak 4-6 hónapon keresztül a zöldség- és gyümölcstermelőknek segítenek, mindenekelőtt a klementin-szedésben az ország délkeleti, és Korzika északi részén.     


Didier Leschi, a francia bevándorlási és integrációs hivatal (OFII) igazgatója szerint az idénymunkásoknak nagyon szigorú egészségügyi előírásokon kell átesniük az utazás előtt, alatt és a Franciaországba érkezésük után.

A több mint 250 marokkói az indulás előtt az OFII casablancai irodájában PCR-teszten esett át, megérkezésükkor Franciaországba a repülőtéren antigén gyorsteszttel ellenőriznek mindenkit, majd a munkáltatójuknál hétnapos karanténba kell vonulniuk, mielőtt egy újabb PCR-teszt vár rájuk.

„Ellentétben azzal, amit gondolunk, szakértelmet igénylő foglalkozásokról van szó. Az idénymunkások évek óta járnak Franciaországba és elengedhetetlenek a mezőgazdaságunkhoz. Nem tudjuk őket fél lábon pótolni. Ők a mezőgazdaságban kiképzett munkások” – mondta az OFII vezetője az AFP-nek. Az OFII októberben 900, majd decemberben további 300 marokkói idénymunkás számára már létrehozott egy-egy légi hidat, szintén klementin-szüretelés céljából.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések