A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tvrtko bukkant rá a hihetetlen kapcsolatra: ezért emlékeznek meg Mindszentyről Hawaiin


Vajon mi köze Mindszenty József bíborosnak (1892–1975) Hawaiihoz? Elsőre azt gondolnánk, semmi, ám ez messze áll az igazságtól. Az amerikai szigetállamban ugyanis nagy népszerűségnek örvend a nyilasok és a kommunisták által is üldözött hercegprímás, sőt a kereszténység védelmének emléknapját az állam szenátusa a magyar bíboros tiszteletére hozta létre.


Az ATV jelenleg Hawaiin élő műsorvezetője, Vujity Tvrtko  bukkant rá a különleges törvényre, amely szerint a szenátus 1954-ben egy rendelkezésében február 8-át Under God, azaz Isten alatti napnak nevezte ki, többek között azért, mert 1949-ben ezen a napon ítélték életfogytig tartó börtönbüntetésre Mindszenty Józsefet.

A magyar hercegprímásról akkoriban sokat cikkezett a helyi sajtó, így amikor 25 évvel később, 1974 decemberében Honolulun járt, a bérelt templomban tartott istentiszteletén nemcsak magyarok, de rengeteg amerikai és polinéz is részt vett. Ráadásul ennek a látogatásnak köszönhető, hogy megalakult a Hawaii Magyar Club, ám Tvrtko ennél is tovább megy: emléktáblát szeretne a földi paradicsomban Mindszentynek, az ötletét pedig a washingtoni Magyar Nagykövetség is támogatja.

– Anyagi felelősséget vállalok arra, hogy ez létrejön. Az az álmom, hogy az emléktábla, vagyis a hawaii magyar emlékhely állításának napjára igazi magyar napot szervezek a családommal és a barátaimmal, ahol lesz gulyásleves, palacsinta, magyar népdal és hosszú idő után magyar istentisztelet is, ugyanis elkezdtem szervezni, hogy – amennyiben lehet majd utazni – magyar lelkipásztor is érkezzen az eseményre – árulta el a Blikknek Vujity Tvrtko, akinek egyik jelmondata, hogy külföldi útjai, tartózkodásai során ő és a családtagjai is kis hazánk nagykövetei.

Az ATV riporterének egyébként nem ez az egyetlen különleges akciója, a washingtoni követségen szervezett egy rockkoncertet a műegyetemi tűzben elhunyt tűzoltók családjának megsegítésére, rendszeresen vásárol gyerekkönyvtárakat kórházaknak, de nagy szerepe van abban is, hogy Srí Lankán felépült egy magyar iskola.

Mindszenty nemcsak Hawaiin, de a közeli Palau nevű óceániai államban is ismert, középiskolát is elneveztek róla, amelyben szigorú katolikus nevelést kapnak a diákok.

Hét évig volt börtönben

Mindszenty József hercegprímás, esztergomi érsek a magyar katolikus egyház talán legismertebb 20. századi alakja. Élete során semmilyen diktatórikus, ember- és keresztényellenes rendszerrel nem volt hajlandó kompromisszumot kötni és együttműködni, ezért előbb 1944-ben a nyilasok, majd később a kommunisták tartóztatták le. 1949. február 8-án koncepciós perben ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre hazaárulás és valutaüzérkedés miatt. Hét évet töltött fogságban, szabadságát az 1956-os forradalom hozta el, amelyet követően újra egyháza élére állt.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések