A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Több mint négyezer koronavírus-mutáció terjedt el a világon


Bár az orvosok többsége úgy gondolja, hogy a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák hatékonyak lehetnek az újonnan felbukkanó vírustörzsekkel szemben, egyre nehezebb dolguk lesz a védőoltások fejlesztőinek.


A brit egészségügyi miniszter, Nadim Zahavi csütörtökön bejelentette, hogy világszerte eddig már több ezer koronavírus-mutációt azonosítottak, ezért a vakcinagyártók arra kényszerültek, hogy tovább fejlesszék a készítményeiket – írta a Reuters.

"A Pfizer-BioNTechen, a Modernán és az Oxford-AstraZenecán kívül szinte minden biotechnológiai vállalat azon dolgozik, hogy megoldást találjanak arra az égető problémára, amit az új koronavírus-variánsok okoznak."

Zahavi hozzátette, nemcsak a brit, dél-afrikai és brazil törzsektől kell tartanunk, ugyanis szinte országon belül régiónként is eltérő lehet a kórokozó genetikai szerkezete, így kérdéses, pontosan milyen effektivitással tudják elejét venni a fertőzési gócpontok kialakulásának.

A politikus szerint nem valószínű, hogy a jelenlegi oltóanyagok elveszítenék hatásukat a koronavírussal szemben. Izraelt hozta fel példaként, ahol az elmúlt hetekben visszaesett a kórházi kezelésekre szoruló páciensek száma annak ellenére, hogy már több variánst is regisztráltak az országban.

Igaz, hogy fertőzőképesség szempontjából veszélyesebbek az új törzsek, a mortalitási rátát vizsgálva azonban nincs jelentős eltérés, így aggódnunk egyelőre nem kell amiatt, hogy halálosabbá mutálódott volna a Sars-CoV-2 vírus.

A WHO múlt héten figyelmeztetett, hogy a kormányoknak szükséges monitorozniuk a covid-törzsek elterjedését, hiszen ha egyszer csak netalán halálosabbá változna a kórokozó, akkor sokkal bonyolultabb helyzet állhat elő.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések