A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Több millió dollárt lopott ügyfeleitől titokban egy bankár


A Credit Suisse egyik privátbankára dollármilliókkal rövidítette meg klienseit az elmúlt évek alatt, és hiába tudott róla a bank vezetése, nem tett semmit az ügyben.


A The Wall Street Journal információi szerint 2018-ban 5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték az ügyfeleit milliókkal megrövidítő privátbankárt. A vádlott elismerte, hogy ügyfelei aláírásának hamisításával mozgatta a számlájukon lévő pénzt, és beleegyezés nélkül kötötte meg a részvénypiaci tranzakciókat – írta a Portfolio hírportál.

A férfi összesen 150 millió dolláros veszteséget okozott klienseinek. A svájci Finma felügyelet által megrendelt jelentésből kiderült, hogy a bankár több mint száz alertet küldött a banki rendszereken belül, ezeket azonban a bank nem vizsgálta meg 2009 és 2015 között.

A Credit Suisse korábban azt bizonygatta, hogy csak 2015-ben jött rá az alkalmazott csalásaira, amikor egy általa megvásárolt részvény árfolyama összeomlott. Ezzel szemben a jelentés szerint a bank már 2011 júniusa óta tisztában volt a fekete ügyletekkel.

A felsővezetők is tudhattak a privátbankár csalásairól, mégsem tettek az ügy érdekében semmit, csak néha szabtak ki rá kisebb büntetéseket, mivel éves szinten közel 25 millió dolláros bevételt hozott a banknak.

Belső vizsgálat után végül a bank elbocsátott két felsővezetőt, hármat pedig írásban szankcionáltak. Az eset apropóján a Credit Suisse tovább fejlesztette a belső rendszereket és a jelentéstételi kötelezettségeket.

A vádlott privátbankár végül két évet töltött el rácsok mögött, 2019-ben szabadulhatott, azonban tavaly öngyilkosságot követett el.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések