A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tanulmány: a Szputnyik V hatékonyabb az AstraZeneca vakcinájánál


Az oroszok által kifejlesztett Szputnyik V egy új tanulmány szerint hatékonyabban működik a koronavírus ellen, mint az Oxford/AstraZeneca által kifejlesztett oltóanyag.


A napokban megjelent eredmények szerint az orosz vakcina hatékonysága 91,6 százalékra tehető, így Oroszország mihamarabb igyekszik engedélyeztetni oltóanyagát Európában is, azonban már most is 15 országban alkalmazzák a vakcinát, köztük Magyarországon is.

A szakemberek a harmadik fázisú tesztek időközi elemzéseit tették közzé, az eredmények pedig egyezést mutatnak a korábbi adatokkal, így megállapítható, hogy az oltóanyag 91,6 százalékos hatékonysággal bír a vírussal szemben, tehát megközelíti a Pfizer/BioNTech eredményeit, sőt túlszárnyalja az AstraZenecáét.

Az orosz állami befektetési alap (RDIF) közleménye szerint Oroszország idén 700 millió embert kíván beoltani az általuk kifejlesztett vakcinával, melynek tesztelése során csupán néhány esetben tapasztaltak súlyos mellékhatásokat, a legtöbb önkéntes ugyanis enyhe lefolyású tüneteket tapasztalt, többnyire influenzaszerű panaszokról, az oltás helyén fellépő enyhe fájdalomról és fejfájásról számoltak be.

A súlyos mellékhatásokat tekintve négy haláleset történt, azonban a jelentések szerint mindegyik az oltástól függetlenül következett be, egy önkéntes azonban stroke-ot kapott az oltást követően. A tesztelések során a szakemberek 60 évnél idősebb személyeket is vizsgáltak, összességében 2000 főt kértek fel a veszélyeztetett korcsoportból.

Az AstraZeneca által kifejlesztett oltóanyagot nem javasolják 65 év feletti polgároknak, a vállalat közben kedden bejelentette, hogy oltási ütemezése lényegesen hosszabb időintervallumot biztosít az első és a második dózis beadása között, mint a Pfizer/BioNTech vagy a Moderna oltóanyaga, ugyanis a két oltás között 11-12 hét is eltelhet.

Polly Roy londoni kutató szerint a Szputnyik V azért került a kritikák kereszttüzébe, mert irreálisan gyorsan fejlesztették ki, azonban az átláthatóságát nem biztosították. A kutató szerint a jelenleg rendelkezésre álló eredmények már valóban igazolják a korábbi állításokat, továbbá így már átláthatóvá vált az oltás tudományos alapja is.

Egy német orvos, Karl Lauterbach egy tweetben tette közzé megállapítását, mely szerint a vizsgálat eredményei végre meggyőzőnek tekinthetők, tehát Oroszország elegendő alapot biztosított ahhoz, hogy az oltóanyagot Európában is górcső alá vegyék és elindulhasson a Szputnyik V engedélyeztetése.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések