A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szuperfertőző események lettek a szövetségi kivégzésekből az Egyesült Államokban

 


Donald Trump elnöksége alatt újraindították a szövetségi kivégzéseket, ám ez a koronavírus-járvány alatt azzal járt, hogy a halálsoron lévő elítéltek körülbelül 70 százaléka elkapta a fertőzést.


Az AP hírügynökség birtokába került dokumentumok szerint egy indianai börtönkomplexumban, ahol fél év leforgása alatt 13 elítéltet végeztek ki, súlyos járványkitörés történt, melyben többek között elítéltek, börtönőrök, börtöndolgozók, a kivégzők és a média munkatársai, valamint azok közeli kontaktjai is megfertőződtek.

Mint a dokumentumból is kiderült, a börtönökben nem vette komolyan senki a koronavírus jelentette fenyegetést, megtagadták a potenciális érintettek tesztelését és a megfelelő kontaktkutatást sem végeztek. Voltak, akik tanácsokat is adtak egymásnak, hogyan lehet elkerülni a karantént és kicselezni az Indiana állam által elrendelt egészségügyi szabályokat.

A hírügynökség tudósítása szerint a dokumentumokból egyértelműen kiderül, hogy a szövetségi kivégzések „szuperfertőző” vagy „szuperterjesztő” eseményekké váltak, és hiába figyelmeztettek erre korábban egészségügyi szakértők, az igazságügyi minisztérium ragaszkodott hozzá, hogy folytatni kell a kivégzéseket.

Mint írják, a kontaktkutatás hiánya miatt lehetetlen megállapítani, ki volt az első, aki bevitte a vírust a börtönkomplexumba, de a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy a kivégzésben segédkező csapatok tagjai lehettek azok, mivel ők különböző államokba szoktak utazni, hogy a halálbüntetés végrehajtásában segédkezzenek.

Csak az indianai börtönkomplexum halálsorán a 47 halálraítélt közül legalább 33-an fertőződtek meg koronavírussal, de ha a többi elítéltet is vizsgáljuk, akkor december 29-ig már 406-nál járt a fertőzöttek száma. A járvány kitörése óta pedig az 1200 elítélt több mint fele, 726 rab esett át a víruson, köztük 692 már kigyógyult.

Jelenlegi tudomások szerint Joe Biden nem tervezi folytatni a szövetségi kivégzéseket, így várhatóan nem kerül sor a közeljövőben ilyen szuperfertőző eseményekre. Az amerikai Börtönügyi Hivatal nam adott választ az AP kérdéseire, helyette azt üzenték a hírügynökségnek, hogy közérdekű adatigényléssel éljenek, ha válaszokat szeretnének a járványhelyzetre vonatkozóan.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések