A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szabadon engedték az amerikai újságírót lefejező iszlamistát


Pakisztán Legfelsőbb Bírósága elrendelte annak az iszlamista szélsőségesnek a szabadon engedését, aki különös kegyetlenséggel gyilkolt meg egy amerikai újságírót, Daniel Pearlt.


Az egész világsajtót megrázta 2002-ben Daniel Pearl esete, aki a Wall Street Journal egyik tudósítója volt. A férfi a Pakisztán déli részén található Sindh tartományba utazott, hogy a 2001. szeptember 11-én történt terrortámadások kapcsán az iszlamista szélsőséges szervezetekről oknyomozó riportot készítsen – emlékeztetett a Reuters.

Pearlt azonban elrabolták, és néhány héttel később nyilvánosságra hoztak egy videót, amelyben megmutatják, hogy lefejezték. Az eset fő vádlottja a brit születésű pakisztán Ahmed Omar Szaid Sejk lett, akit már egyszer halálra is ítéltek az ügyben.

A halálos ítéletet azonban a pakisztáni Legfelsőbb Bíróság a tavalyi év során életfogytig tartó szabadságvesztésre enyhítette, mely döntés ellen Pearl szülei fellebbeztek, és követelték, hogy ítéljék halálra Sejket és három bűntársát. A számítás viszont nem jött be, ugyanis most a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött: szabadon engedik a férfit.

Nem meglepő módon Washingtonban elképesztő felháborodást okozott a döntés, Anthony Blinken amerikai külügyminiszer például elmondta, a döntéssel gyakorlatilag mindenkit megsértettek, aki terrorizmus áldozatává vált valaha. Megjegyezte: az amerikai hatóságok ettől függetlenül nyomozást fognak indítani Sejk ellen az Egyesült Államokon belül is.

A Wall Street Journal főszerkesztője, Matt Mauray annyit fűzött hozzá az ítélethez, hogy „felháborítónak és igazságtalannak” tartja, míg Pearl családját teljesen sokkolta a döntést, de elmondták, nem tudnak olyan igazságtalanságot elkövetni ellenük, amitől feladnák az igazságért folytatott harcot.

Szakértők elmondása szerint Sejk tárgyalása esetében rengeteg eljárásjogi hibát vétettek a kezdetektől fogva, és feltehetően erre hivatkozva engedte szabadon a Legfelsőbb Bíróság a férfit. A pakisztáni katonaság és külügyminisztérium nem kommentálta az esetet.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések