A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szabad döntési jogot kapnak az orvosok az oltások beadása kapcsán


Gulyás Gergely a pénteki kormányinfó során részletesen beszélt arról, hogy kik tartoznak bele az erősen veszélyeztetett csoportba, illetve miért fontos szabad döntési jogot adni az orvosoknak.


Megtartotta a szokásos sajtótájékoztatóját a kormányinfó, aminek az ideje sok témát érintettek, többek között azt is, hogy mi alapján határozzák meg azt a csoportot, melyre a legveszélyesebb lehet a vírus.

Az oltási terv meghatározza-e azt is, hogy a 18-58 éves korosztályban mely betegségek esetében számít valaki veszélyeztetettnek, s jogosult a korábbi oltásra? – hangzott el az egyik kérdés a kormányinfó ideje alatt.

„Természetesen, miután van egy jogos elvárás, hogy jogosulatlan előnyben senki ne kerüljön az oltásnál, az objektív kritériumot könnyű figyelembe venni, ez pedig kor szerint az idősebbektől haladunk a fiatalabbak felé."

„A másik nem objektív kritérium, illetve legalábbis objektivitásában nehezebben elemezhető kritérium krónikus betegségekhez kötődik, nehezebb. Ha valaki érdeklődik eziránt, akkor itt keringési megbetegedésekről van szó."

„Ilyen a reumás szívbetegség, ischaemiás szívbetegség, tüdőkeringés betegségei, krónikus obstruktív tüdőbetegség, daganatos megbetegedések, cukorbetegség, szervtranszplantáción átesett betegek." – folytatta Gulyás.

„Szeretném jelezni, hogy bizonyos közbizalomra a magyar orvostársadalom érdemes, és biztosak vagyunk abban, hogy miközben meg tudjuk általánosságban, hogy melyek azok a krónikus betegségek, amiknek az esetén a koronavírus-járvány különösen veszélyezteti a beteget, azt már az orvosokra kell bízni, hogy a korra, ami objektív kritérium, vagy a kor mellett, ami objektív kritérium, ezekből az okokból, főleg, ha valakinek több is fennáll, mit, milyen súllyal vesznek figyelembe, és ezért az a probléma, amit a kormányinfó elején is jeleztem, az a döntési helyzet előáll, és amit a kormányinfón jeleztem, hogy mondjuk egy nyolcvan éves több krónikus betegséggel rendelkező, illetve egy nyolcvanöt éves teljesen egészséges ember közül kit oltanak be, ebben szerintem az a legjobb, hogy az orvosszakmai iránymutatásnak megfelelően, szabad döntési jogot adunk az orvosoknak."

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések