A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Órákon belül döntenek itthon a kijárási tilalomról


Hétfőn lejár a járványügyi korlátozó intézkedések időbeli hatálya, ezért a kormány ismét döntési helyzetben van. A jelek arra utalnak, hogy a kormány nem lép a nyitás útjára és az erről szóló döntést hamarosan mindenki meg is ismerheti.


Korábbi cikkünkben azt írtuk, hogy a parlament meghosszabbította a rendkívüli jogrendet, vagyis a kormány számára ismét adott a lehetőség, hogy rendeletben döntsön a koronavírus-járvány elleni korlátozó intézkedések jövőjéről, így többek között a kijárási tilalom jövőjéről. Ha az intézkedések meghosszabbításának korábban látott menetrendje érvényesül ezúttal is, akkor két lehetséges forgatókönyv van a döntés ismertetésére: január elején Orbán Viktor jelentette be péntek reggel a szokásos rádióinterjújában, míg január végén a legutóbbi hosszabbításkor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásos csütörtöki Kormányinfón ismertette a kormány döntését.

Csütörtökön 10:30-kor megtartják a szokásos Kormányinfót és várhatóan péntek reggel 7:30-kor újra nyilatkozni fog Orbán Viktor miniszterelnök. Vagyis már csak néhány órát kell várni a bejelentésre.

Korábbi cikkünkben négy olyan lehetőséget vázoltunk fel, amely a kormány előtt lehet a korlátozó intézkedések jövőjének meghatározásakor. Cikkünk megírása óta azonban a járványügyi helyzet egyáltalán nem javult, sőt, a kormány részéről is egyértelmű jelzések érkeztek a korlátozások fenntartásával kapcsolatban.

👉 Müller Cecília országos tisztifőorvos szokásos napi tájékoztatóján azt mondta, hogy a járványügyi szabályok enyhítése csak a védőoltásokat követően jöhet.

👉 Orbán Viktor egy csütörtöki Facebook-videójában közölte: az oltottak és a harmadik hullám görbéje fut egymással szemben. Szerinte könnyítésről egyelőre nem lehet beszélni. Az előző videójában pedig jelezte: a szakértők a szerdai tárgyalásokon „inkább óvatos elutasító” választ adtak arra a kérdésre, hogy lehet-e már nyitni.

Ezek alapján nagyon úgy tűnik, hogy az elmúlt két nap romló járványügyi folyamatai fényében az operatív törzs és a miniszterelnök sem lát mozgásteret a fokozatos újranyitás elindítására a közeljövőben. A Portfolio pedig külön helyzetértékelésében éppen azt mutatta be a legfrissebb járványügyi adatok alapján, hogy a jelenlegi kilátások mellett egy időre elfelejthetjük a lazítást, sőt nem látszik megúszhatónak a további, erőteljesebb szigorítás.

Kiszivárgott hírek szerint Orbán Viktor már jelezte is a kormány tagjainak a döntést, vagyis, hogy Magyarország egyelőre nem old a szigorú szabályokon. Fontos azonban itt megjegyezni, hogy a kormányfő három napig tartó, szakértőkkel folytatott tárgyalássorozata még nem ért véget (csütörtök reggeli állapot szerint), ma újabb, a járványügyi döntéshozatalt támogató szakértőkkel egyeztet.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések