A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A koronavírus az idén is nyomot hagyott a demográfiai folyamatokon


Az előzetes adatok szerint 2021. januárban 7302 gyermek született, és 12 916-an haltak meg - derül ki a KSH mai jelentéséből. 2020 januárjához viszonyítva az élveszületések száma 9,8%-kal csökkent, a halálozásoké pedig 9,6%-kal emelkedett.


Mindkét adat összefüggésben áll a koronavírus-járvánnyal: az elhunytak száma azért magasabb, mert naponta 80-100 ember esik áldozatul a betegségnek, a gyerekszületések száma pedig a helyzet okozta gazdasági bizonytalanság miatt csökkenhetett. A népmozgalmi folyamatok következtében a természetes fogyás 52%-kal nőtt, és a 2020. januári 3685-tel szemben 2021 első hónapjában 5614 fő volt.

Szezonálisan igazított adataink szerint decemberhez képest ugyan valamelyest nőtt a megszületett gyerekek száma, ám a nagy esésnek csak kis részét dolgozta le a januári adat. Külön szomorú, hogy 2019-2020-ban végre látszódott némi erősödés a gyerekvállalási kedvben, a megelőző két év lejtmenete után - ezt a trendet törte meg a koronavírus. Mivel ennek elhúzódó hatása van, a következő hónapokban is csak lassú javulás várható, ahogy a két járványhullám között a gyerekvállalási kedv némiképp erősödhetett, majd a második hullámkor fogant gyerekek száma újra visszaesést hozhat a nyári hónapoktól.

Decemberhez képest jelentősen csökkent a halálozások száma januárban, ugyanakkor az még mindig közel 10%-kal meghaladta az egy évvel korábbi szintet. Ez egy előzetes adat, ami várhatóan a következő hónapokban felfelé fog módosulni, ahogy a beérkező információkkal a KSH pontosítja a számot. Ezt mutatja, hogy decemberre most a statisztikai hivatal már 5%-kal magasabb számot közölt, mint egy hónapja. Általában is igaz, hogy az elmúlt hónapokban az előzetes számokat a korábban jellemzőnél nagyobb mértékben húzza felfelé a KSH hónapról hónapra, ebben bizonyára a magasabb halálozás miatti adatkésések játszhatnak szerepet.

Januárban a házasságkötések száma is kissé elmaradt az egy évvel korábbitól, itt azonban szebb a kép. Egyrészt a csökkenés csak 2,9%.os, ráadásul a tél hónapok súlya a frigyek számát tekintve igen alacsony. A házasságok száma meredeken emelkedő trendben volt a koronavírus-járvány előtt, és a szezonálisan igazított adataink szerint egész szépen emelkedik a mélypontjáról.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések