A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A való életben is bizonyított a Pfizer vakcinája: rendkívül hatékony az oltóanyag


Egy nagymintás, 1,2 millió fő körében elvégzett izraeli kutatás szerint a Pfizer/BionTech vakcina a való életben is bizonyította magas ígért hatékonyságát.


A nagyszabású kutatás során közel 600 ezer Pfizer/BionTech vakcinával oltottat és egy ugyanekkora kontrollcsoport adatait vizsgálták az összes érintett korcsoportban. Ezzel Izraelben – a világ leginkább átoltott országában - már nem laboratóriumi körülmények között vagy klinikai tesztelési fázisban vizsgálták a vakcina hatékonyságát, hanem a való életben, ezért különösen fontosak a most kapott, validált eredmények.

A vakcinák az első és a második oltás beadása után idővel építik ki a védettséget, nem a következő perctől vagyunk védettek, ezért nem mindegy, hogy mikor vizsgálják meg az oltottak védettségét.

A tanulmány arra jutott, hogy az első dózis után két héttel, a 14-20. nap között,
👉 29 százalékos hatékonysággal akadályozta meg a tünetmentes megfertőződést
👉 46 százalékos valószínűséggel védett a dokumentált fertőzéstől,
👉 57 százalékos hatékonysággal védett a tünetekkel járó betegségtől,

A második dózis után egy héttel a Pfizer vakcinája a következő hatékonyságot mutatta:
👉 90 százalékos hatékonysággal akadályozta meg a tünetmentes megfertőződést
👉 92 százalékos hatékonysággal védett a dokumentált COVID-betegségtől,
👉 94 százalékos hatékonysággal védett a tünetekkel járó betegségtől,

A fenti eredmények nagyjából megegyeznek a gyártó által a klinikai tesztek során mért, a két dózis után ígért 95 százalékos védettséggel a tünetes betegség ellen. Az is fontos, hogy a tünetmentes fertőzéseket is 90 százalékban akadályozza meg a vakcina a második dózis után, hiszen a tünetmentes továbbfertőzést is meg tudja ezek szerint akadályozni. Bár az egyes mutációk elleni védettséget külön nem vizsgálták, mivel Izraelben a brit mutáns domináns, kijelenthető, hogy a Pfizer vakcinája ez ellen is jó hatékonysággal véd.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések