Hirdessen itt

Növényi alapú étrenddel menthetjük meg a vadvilágot


A globális élelmiszer-rendszer természetes környezetünk egyik legfőbb ellensége, növényi alapú étrendre való átállással azonban jelentősen csökkenthetnénk a károkat.


A kihalás szélére sodort több mint 28 ezer állat- és növényfaj mintegy 86 százalékának kipusztulásáért közvetlenül a mezőgazdasági tevékenységek okolhatóak. Változás nélkül a biodiverzitás elvesztésével tovább mélyülhet a természeti válság bolygónkon, aminek végeláthatatlan következményei lehetnek.

A legfőbb gondot az olcsó élelmiszerek és a hozzájuk szükséges alapanyagok előállítására felhasznált pénztárcabarát műtrágyák ördögi köre okozza. A The Guardian értesülései szerint az ENSZ környezetvédelmi programja, az Unep egy új megoldással állt elő, amellyel minimalizálható a terheltség.

Első körben azt javasolják, hogy térjünk át növényi alapú étrendre, ezáltal megelőzhetőek a szarvasmarhák és juhok által okozott negatív hatások. A globális földterületek több mint 80 százaléka jószágok tenyésztésére szolgál, mégis az elfogyasztott kalóriák alig 18 százalékát teszik ki.

Ha ezt a trendet visszájára tudnánk fordítani, és csökkentenénk a húsfogyasztást, akkor komoly nyomástól szabadíthatnánk meg a földeket, ezáltal a vadvilág is fellélegezhetne, és megőrizhetnénk az erdők, tisztások és mezők biológiai sokféleségét.

Fontos lenne, ha az intenzív termesztés helyett kisebb terméshozammal, ám magasabb minőséggel járó alternatívát dolgoznának ki a gazdák, ehhez viszont feltétlenül szükséges lenne a piac átalakulása is, hiszen a nagyobb cégek még inkább elnyomnák a tisztességes, környezetbarát módon gazdálkodó kisvállalatokat.

1970 óta a vadvilági állatfajok összpopulációja közel 68 százalékkal esett vissza, mindeközben a tenyésztett emlősök, főként szarvasmarhák és sertések aránya 60 százalékkal megnőtt. Ha továbbra is a jelenlegi tempóban folytatódnak a mezőgazdasági tevékenységek, akkor az évszázad derekára eljuthatunk egy olyan pontra, amikor már visszafordíthatatlanná fajulhat a helyzet, így cselekedni még most azonnal kéne.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések