Orbán Viktor miniszterelnök a napokban jelentette be egy kamatmentes vállalkozói kölcsön bevezetését. Az első részleteket tartalmazó kormányrendelet meg is jelent 2021. február 5-én.


A gazdaság újraindítását szolgáló akcióterv keretében a napokban bejelentették, hogy egy kamatmentes vállalkozói hitelt tervez bevezetni a kormány a mikrovállalkozások megsegítésére. A tegnapi napon pedig megjelentek a kormányrendelet, amiből jó néhány részlet már kiderül a konstrukcióval kapcsolatban.

A kamatmentes vállalkozói hitel alapvető jellemzői

👉 A hitelösszeg legfeljebb 10 millió forint.
👉 A futamidő legfeljebb 10 év.
👉 A kölcsön kamatmentes.
👉 A hitelt 3 éven keresztül nem szükséges törleszteni (3 éves moratóriummal indul a konstrukció).
👉 A Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön egy forgóeszköz hitel lesz.
👉 A hitelt a bér, a járulékok, a működési költségek és készletfinanszírozás megfizetésére egyaránt fel lehet majd használni.
👉 Az MFB-n (Magyar Fejlesztés Bank) keresztül lehet a konstrukciót majd igényelni
👉 A kamatmentes kölcsönre elkülönített keret összege 100 milliárd forint

Mire lehet a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön feltételeiből következtetni?

A meghirdetett keretösszeg és a maximális hitelösszeg alapján akár 10 ezer vállalkozásnak is segítséget nyújthat. Természetesen a keretösszeg akár emelkedhet, de erre ne alapozzon egyik vállalkozás se jelenleg.

A törlesztés módjáról jelenleg nincs információnk. Amennyiben egyenlő részletekben – annuitásos – kellene visszafizetni a hitelt, akkor a havi törlesztőrészlet 7 évre 119 048 forint lenne. (Érdemes 7 évvel kalkulálni, hiszen a futamidő első 3 éve alatt nem kellene megkezdeni a kölcsön visszafizetését.)

A hitelt meghatározott célokra lehet csak használni a rendelet alapján: a vállalkozás bér és járulékköltségeire, a működési költségekre és készletfinanszírozásra lesz felhasználható. Ezek alapján azonban nem helyettesítheti a kamatmentes, vagy épp igen alacsony kamatú lakossági hiteleket, mint az otthonfelújítási kölcsön, vagy a Babaváró hitel. (Ugyanakkor sok vállalkozó cége működésére szerette volna fordítani a magánszemélyként igényelt Babaváró hitelt, számukra valóban remek alternatíva lehet ez az új vállalkozói kamatmentes kölcsön.)

A hitelkiváltás sincs az alapvető célok között nevesítve, emiatt a meglévő drágább hitelek kiváltására sem biztos, hogy felhasználható a konstrukció. Természetesen a további részletszabályok még tovább pontosíthatják, módosíthatják az eddigi ismereteket.