A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Már több embert oltottak be a világban, mint ahány fertőzött van


Kevesebb, mint két hónappal az első koronavírus-vakcinák beadását követően már globálisan meghaladja a beoltott emberek száma a regisztrált fertőzötteknek a számát, mely reménytelivé teszi a vírus elleni harcot.


A koronavírus-járvány minden túlzás nélkül örökre megváltoztatta az életünket, és átalakította szokásainkat. A hosszú távú, végleges és széles hatásai még pontosan nem meghatározhatóak, ugyanis még mindig a vírus legyőzéséért folyik a harc.

A 2019 végén, közép-kínai Vuhanban kitört járványról akkor nem gondoltuk volna, hogy több mint 2 millió ember életét fogja követelni, és a feje tetejére állítja a világgazdaságot. A 2020-as év pokoli nehéz volt az emberiségnek, de a reménysugár kezd felcsillanni.

Az Our World In Data adataira támaszkodva ugyanis a Forbes arról számolt be, hogy már világviszonylatban 107.3 millió dózisnyi vakcinát adtak be, miközben a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma cikkünk írásának pillanatában 104 630 893-nál tart.

A szakértők abban egyetértenek, hogy nyájimmunitással lehet legyőzni a SARS-CoV-2 vírust, ám abban nincs egyetértés, hogy a lakosság hány százalékánál kell kialakítani az immunitást. Hazánkban például 60-70 százalék körüli átoltottság van kitűzve, mely 6-7 millió magyar beoltását eredményezné.

Szakértői vélemények abban is eltérnek, hogy hány ember fertőződhetett meg tünetmentesen, beazonosítatlanul világviszonylatban, amit azért is lenne fontos tudni, mert az ő esetükben már kialakult egy bizonyos fokig védelmet adó immunitást. Egyes szakemberek szerint akár tízszer nagyobb lehet a valós fertőzöttek száma, mint amennyi a hivatalos statisztikákban szerepel.

A védőoltások beadása tekintetében egyelőre mennyiségre az Egyesült Államok áll az élen, amely 33.8 millió adag vakcinát osztott ki, ám ez mindössze a lakosság 10%-ának beoltottságát jelenti. Arányaiban Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok állnak a legjobban, előbbinél a lakosság 60%-át, utóbbinál a lakosság körülbelül kétharmadát oltották már be.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések