A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Jelentősen visszaesett az újszülött csecsemők száma a koronavírus-járvány miatt


Japán lakossága tavaly 420 ezerrel zsugorodott, a kormány statisztikái szerint pedig az sem segített a helyzeten, hogy a lezárások következtében megtiltották a külföldiek betelepülését az országba.


Egymást követő tizenkettedik évben csökkent szignifikáns módon a távol-keleti ország populációja, a tavalyi 329 ezres rekordot főként a pandémiának köszönhetően ismét sikerült megdönteni – olvasható a Nikkei Asia riportjában.

Az egészségügyi minisztérium becslései alapján Japán lakossága 125,57 millióra esett vissza. A negatív értékekhez hozzájárult a beáramló külföldiek 60 százalékos visszaesése is, melynek hatása nemcsak a népesség növekedésén, hanem a gazdaságon is érezhető volt.

A külföldi munkavállalók betelepülése az elmúlt években számos iparágban enyhítette a munkaerőhiányt, beleértve az éttermeket, kisboltokat, valamint az építőipart. A Bank of Japan adatai meglepő módon azt mutatják, hogy a munkáltatók a világjárvány ellenére küzdenek a munkaerő pótlásával.

Még a pandémia által legérzékenyebben érintett vendéglátói szektorban is 3 százalékos munkaerőhiány lépett fel, ezáltal komoly adósságokat halmoztak fel – ezen a jelenlegi szükségállapot sem javíthat.

Idén komoly visszaesésre lehet számítani a születési arány tekintetében is. Az egészségügyi minisztérium adatai alapján tavaly októberig 10 hónap alatt a bejelentett terhességek száma 5 százalékkal 727 ezerre csökkent, a legmeredekebb negatív változást májusban tapasztalták.

A Japán Kutatóintézet szerint a népesség gyorsuló csökkenése 2021-ben is folytatódhat, így megdőlhet akár az idei rekord is, ami a 2019-es 865 ezres terhességi mutatót múlta felül.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések