A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Makaróninak megint elmentek otthonról: úgy gondolja a gazdag országoknak Afrikába kellene küldeniük a vakcináik egy részét


A francia elnök szerint a fejlett országoknak nem jelentene problémát, ha a készleteik 3-5%-át a fejlődő országoknak küldenék. Hát szerintünk meg ne kunyeráljon a gyarmatainak. Küldjön az, aki gyarmatosította a fél Afrikát.


Emmanuel Macron interjút adott a Financial Times-nak, amelyről az Euronews is beszámolt. A francia államfő többek között arról is beszélt, hogy fel fogja vetni a G7 országoknak, hogy a vakcinakészleteik egy részét szállítsák Afrikába. Állítása szerint a tervével kapcsolatban Angela Merkel már egyetértéséről biztosította.

Egyenlőség, testvériség

Macron szerint a döntés franciák és egyben az európaiak érdekét is szolgálná. Mint mondja: „Napjainkban több mint 10 millió olyan polgártársam van, akiknek a családja a Földközi-tenger másik oldalán él”. Hozzátette azt is, hogy elfogadhatatlan az a gondolat, hogy oltóanyagok százmilliót szerzik be a gazdag országok, miközben a szegényebb államok még el se tudták kezdeni az oltásokat.

A francia elnök véleménye szerint a jelenlegi aránytalan helyzet csak felgyorsítja a globális egyenlőtlenséget. Ez azonban politikailag fenntarthatatlan, mivel gyakorlatilag kikövezi az utat ahhoz, hogy az államok egymással vetélkedjenek a vakcinák fölötti befolyásért – hangsúlyozta.

Az államfő a gyógyszergyártó-cégekkel kapcsolatban is nyilatkozott. Szerinte fontos, hogy az államok nyomást gyakoroljanak rájuk azért, hogy felgyorsuljon az oltóanyaggyártás, és exportálni tudják a technológiát külföldre. Kifejtette, hogyha a gyógyszergyártó-cégek nem működnek együtt, akkor egy nem kívánatos politikai vitába bonyolódnának a szellemi termékekről, amelyet profitcsökkenés követne.

Egyedül a világ ellen

„A cél, hogy a lehető legtöbb EU-s és nem uniós ország csatlakozzon a kezdeményezéshez” – jelentette ki az államfő. Amennyiben azonban ez nem történik meg, akkor Franciaország egyedül fogja a készleteinek az 5%-át elküldeni alacsony áron, vagy adományként – ígérte. Végül elismerte, hogy az Európai Unió lassabb volt az USA-hoz képest a vakcinagyártás és -ellátás tekintetében, de ezt nem látja akadálynak terve kivitelezésében.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések