A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Koronavírus: megjöttek a vasárnapi magyar számok, gyorsul a járvány


1707 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 387 462 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 70 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 706 főre emelkedett. 3755 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 312-en vannak lélegeztetőgépen. Az adatok összességében a járvány erősödésére utalnak. Eddig 335 188 fő kapott oltást, közülük 128 195 fő már a második oltását is megkapta.


Az 1707 napi fertőzött ugyan kisebb, mint a megelőző három napon látott adat, ám így is a heti átlag felett van, és így erősíti a járvány erősödő trendjét. Az nem teljesen világos, hogy a változatlan korlátozó szabályok mellett miért kezdett gyorsulni a terjedés, a legtöbbször a brit koronavírus-variáns megjelenését szokták említeni, de szerepet játszhat a lakossági fegyelem lanyhulása is.

Kissé rejtélyes a súlyos esetek számának alakulása. A lélegeztetésre szorulók száma három hete emelkedik, régebb óta, mint ami a fertőzéses járványgörbéből következne. Mára újra 300 fölé került a gépen lévők száma. Eközben a kórházban ápoltak számában egyelőre inkább csak stagnálás látszik, pedig itt előbb kellett volna jelentkeznie a vírus gyorsuló terjedésének.

Az elhunytak száma mintegy másfél hete emelkedik, és a járvány gyorsulása miatt sajnos arra kell számítanunk, hogy ez a következő hetekben is kitart. A járvány fékezését szolgálhatja ugyanakkor, ha a beérkező hidegfront, és a vele eljövő tartós "mínuszok" az influenzához hasonlóan esetleg a koronavírus-járvány terjedését is fékezni tudják.

A koronavírus gyorsuló ütemű terjedését mutatja, hogy a teszteken belül a pozitív eredmények aránya lassú emelkedést mutat. Az elmúlt egy hét átlagos pozitivitási rátája már közel van a 10%-hoz.

Eközben folyamatosan zajlik a védőoltások beadása, de a jelenlegi vakcinaszállítmányok csak arra elegendők, hogy naponta néhány ezer ember kapja meg az első adagját. Az elmúlt egy héten 49 ezer embert oltottak első alkalommal, 23 ezret másodszorra. Az első oltást megkapók aránya a népességben 3,4%-os.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések