A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Jelentős ítéletet született, kompenzációt kell fizetnie az egyik legnagyobb olajcégnek


Hatalmas győzelmet szolgáltatott egy holland bíróság egy csapatnyi nigériai farmernek, akik 13 éve álltak jogi vitában a Shell nevű olajipari óriási nigériai kirendeltségével, amely számos olajszivárgásért volt felelős a földjeik kárára.


A hágai Fellebbviteli Bíróság végül a farmereknek és környezetvédőknek kedvező döntést hozott, ugyanis kimondták, hogy a Shellnek kompenzációt kell fizetnie két faluban okozott olajszennyezésért – tudósított róla az NPR.

Sierd Schaafsma vezetőbíró kimondta, hogy a Shell Nigeria köteles kompenzálni a farmereket az olajfoltok által okozott károkért, valamint az anyacéget, a Royal Dutch Shellt is elmarasztalta, és felszólította arra, hogy az alvállalattal együtt biztosítsanak megfelelő szivárgásérzékelő rendszert, hogy a jövőben ehhez hasonlók ne történjenek meg.

A 2004 és 2007 között történt olajszivárgások kapcsán egyelőre két nigériai falu javára döntöttek, a perben azonban szerepel még egy harmadik is, ott még a bíróság vizsgálja, hogy a Shellnek volt-e felelőssége az ott történt szivárgásért, ugyanis az szabotázs következtében történt.

A Friends of the Earth nevű környezetvédelmi szervezet is ünnepelve fogadta a döntést, közleményükben úgy fogalmaztak, hogy ez az első alkalom, hogy a holland transznacionális vállalatot felelősségre vonják a tettei miatt.

A bíróság egyelőre nem határozta meg a kompenzáció pontos összegét, egyelőre csak a jogosultságát tényét állapította meg. A Shell nigériai alvállalata azonban továbbra is tartja az eredeti állítását, hogy szabotázs okozta a szivárgásokat, nem az ő hanyagságuk.

A Shell egyébként Hollandiában is jelentős jogi vitába keveredett, mely pert szintén a Friends of The Earth akasztotta a nyakukba. A szervezet azt kívánja kikényszeríteni az olajipari óriásból, hogy csökkentsék a széndioxid-kibocsátásukat a bolygó védelme érdekében.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések