A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Fogyás-kisokos újrakezdőknek: 5 tipp, hogy ne érjen kudarc


Álltál már neki fogyókúrának, ami kudarcba torkollt? Volt már, hogy sikerült leadni pár kilót de kétszer annyi jött vissza? Esetleg el sem értél eredményt több hétnyi vagy hónapnyi önsanyargatással? Persze tudod, hogy életmódot kéne váltani és a közérzeted és önbizalmad miatt is jó lenne leadni egy kis felesleget, de kinek van kedve hozzá a félresikerült próbálkozások után…


1. Vizsgáld meg a múltad!

Idézd fel az eddigi fogyós próbálkozásokat és vedd számba a szokásaidat, amiktől erőn felül sem tudnál valószínűleg megszabadulni. Mindenki más, nem biztos, hogy ami az egyiknél működik, a másiknak is könnyedén fog. Válassz testre szabott módszert.  Ha egyszerűen nem bírsz reggel enni, ne erőltesd, ha pedig imádod a reggelit mint rituálét, ne fogj olyan diétába, mint például az időszakos kopalás, ami egy esti evés után másnap délig nem enged kalóriához jutni. Ha pedig a délutáni nasi nélkül képtelen vagy végigcsinálni a napot, akkor ne a nassolásmentes életet tűzd ki magad elé célul. Viszont mindkét esetben jól jön, ha kitalálsz magadnak néhány egészséges snacket, amit el tudsz vinni magaddal és akár út közben tudsz fogyasztani tízórai vagy délutáni rágcsa gyanánt. Legyen ez akár egy házi müzliszelet vagy hasábokra vágott zöldség valamilyen egészséges mártogatóssal. Váltogasd őket naponta, hogy ne unj rá egy összeállításra – nehogy aztán a gyors pékségben csapj le valamire helyettük…

2.  Ne szabj ki szigorú határidőket!

Jó, ha van kitűzött célod, de a konkrét határidők szabása gyakran inkább hátráltat, mint segít azok elérésében. Ha például nem sikerül a kívánt eredményt produkálni a meghatározott dátumra, lehet hogy mérgesen feladod az egészet – pedig már a leadni kívánt kilók fele lement rólad, ami óriási eredmény. Vedd észre a sikert akkor is, ha nem olyan látványos és értékeld a teljesítményed, legyél magaddal elfogadó, támogató – ez hosszabb távon szárnyakat adhat.

Ha nincs kitűzött dátum – mint egy határidős munkánál – akkor stressz sincs miatta. A stresszhormonok nem a fogyás oldalán állnak. Maradj nyugodt, próbálj inkább az egészségre koncentrálni, ne a kilókra. Ne sanyargasd magad és köss bele folyton a teljesítményedbe. Lassú víz partot mos – ha türelmes vagy és következetes magaddal szemben, szépen lassan át tudod formálni az életmódod és meg is fogod tudni őrizni a lassabban elért, de nem lemondásként megélt fogyókúra eredményét.

3. Gondold végig az alvási szokásaidat és azt, mennyi stressz ér!

Nem minden az ételekről szól a fogyásban sem. Ha tökéletes diétát követsz, de nem alszol eleget, és/vagy folyton kattogsz valamin és folyamatos gyomorgörcsben vagy a nap nagy részében, a testeden is meg fog látszani – nem csak súlyprobléma formájában.  Alakíts ki optimálisabb alvási szokásokat, a stressz ellen pedig vess be relaxációs technikákat, sportolj, jógázz például. Ha olyan helyzetben vagy, ami kikészít idegileg, akkor keress valamilyen megoldást, hogy változtatni tudj rajta. Persze ez nem mindig járható út sajnos, de sokszor olyan szituációkba is bele ragadunk, amikből simán ki lehetne lépni vagy fordítani rajta.

4. Egyszerre csak egy dolgon változtass!

Nem kell egyik napról a másikra felforgatnod az egész életed – ez valószínű nem sok eredményre vezetne hosszú távon. Gondold inkább át, mi az a mindennapi rossz szokás, amit leggyakrabban teszel a célod elérése ellen. Sziruposan édesre cukrozod a kávéd? Vagy minden délután elrágcsálsz egy csokit munka közben? Találj egészségesebb alternatívát! Például fokozatosan csökkentsd a kávédban a cukormennyiséget, esetleg használj helyette sztíviát. Egyél egy marék magot és egy banánt a tábla csoki helyett, ha unalomból vagy komfortevésből szükséged van a délutáni szénhidrát-dózisra. Ezekkel szép lassan át tudod szoktatni az ízlelőbimbóidat a kevésbé harsány ízekre, ami a többi étkezésedre is kihat majd. Ha ezt már átprogramoztad magadban, jöhet a következő átformálandó “rossz” szokás – és így tovább.

5. Értékeld magad és ne félj jutalmazni!

Ahogy már írtuk, nem a rideg szigor az, amivel inspirálni tudod magad. Dicsérd meg magad a kisebb sikerekért is, jutalmazd a kis eredményeket. A jutalom nem kell, hogy étel legyen – lehet egy manikűr, egy masszázs, egy mozi – vagy egy olyan hétvégi reggel, mikor délig ágyban maradsz és csak olvasol például… Néha ezek a kis jutalmak is elegek ahhoz, hogy elég lendületet adjanak a folytatáshoz. Hajrá!

+1 Vess be extra segítséget!

Az optimális anyagcserét, zsírégető folyamatokat támogathatod speciális gyógynövényekkel, ásványi anyagokkal, rostokkal egyaránt.

Felhasznált irodalom
today.com/health/how-start-weight-loss-journey-when-you-ve-tried-t171210

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések