A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Felbecsülhetetlen kár érte Egert – Szakértők vizsgálják a leomlott támfalat


Kiderült: a kivitelező az ötéves, garanciális javítások ügyén vizsgálta meg decemberben a vár felújított részeinek állapotát.


– Felbecsülhetetlen kár érte Egert szerdán a bástya támfalának leomlásával. Nem csupán az anyagi kár miatt, hanem azért is, mert már azt terveztük, hogy ezt a fontos turisztikai attrakciót, nemzeti kincsünket talán hamarosan újra megnyithatjuk a látogatók előtt – mondta péntek délelőtt Mirkóczki Zita, a Városi Szociális, Urbanisztikai és Kulturális Bizottság elnöke.

Eger volt alpolgármestere elmondta azt is, hogy a felső udvar és a palota valószínűleg látogatható lesz majd, ha a járványügyi helyzet engedi. Kitért arra is, hogy szerinte Oroján Sándor, a Fidesz-KDNP egri frakcióvezetőjének reakciója nem csupán elhamarkodott, de rosszindulatú is volt. Úgy gondolja: szakmai érvek nélkül vádolta meg Berecz Mátyást, mint a vár korábbi igazgatóját. Annak ellenére, hogy az akkori városvezetés volt a felújítás beruházója.

– Bízunk abban, hogy az egri politikusok, az országgyűlési képviselők is inkább a károk helyreállításának szorgalmazását tűzik ki célul. Az elmúlt napokban gyorsan és szakszerűen intézkedtünk, ezért köszönet illet minden résztvevőt. Csütörtökön az örökségvédelem, pénteken pedig független szakértő vizsgálja a történteket – tette hozzá Mirkóczki Zita.

Elmondta, hogy az elsődleges a kárelhárítás és az, hogy kiderítsék ki, vagy mi felelős a történtekért. Hiszen jelenleg is ugyanaz a kivitelező dolgozik a vár rekonstrukcióján mint korábban. Most a biztosítónál kárigénylés történik és vis maior pályázatot is benyújt az önkormányzat.

Berecz Mátyás, a Városi Szociális, Urbanisztikai és Kulturális Bizottság tagja és a Dobó István Vármúzeum volt igazgatója kiemelte, hogy szerinte is méltatlan, ahogy az eset után azonnal őt nevezték meg felelősnek.

– Ha tájékozódnának, akkor tudnák, hogy a beruházó az önkormányzat volt. Ugyan én is végigkísértem a projektet, de műszakilag nem sok közöm volt hozzá – jelentette ki. Kiemelte, hogy egy ilyen felújítás bonyolult tervezési folyamattal valósul meg, s azt kell megvizsgálni: ebben történt-e hiba. Főként azért, hogy ez a jövőben máshol ne történhessen meg.

– Sorolhatnám és is, hogy szerintem ki a felelős, de nem teszem. Hiszen erre van vizsgálat – tette hozzá. A képviselők szeretnék ha szakmai, s nem politikai síkra terelődne a téma.

Arról is beszámoltak, hogy a kivitelező éppen az ötéves, garanciális javítások ügyén vizsgálta meg decemberben a vár felújított részeinek állapotát. Kérdésünkre Mirkóczki Zita elmondta, a városi televízió azért mehetett be a helyszínre, hogy tájékoztassa a helyieket. Arra azonban, hogy lapunk miért nem készíthetett fotókat, nem tudott válaszolni. Hozzátette: ha kérdéseket tettünk fel az ügyben, akkor azokra vélhetően választ is kapunk majd a polgármestertől.

A kérdést még szerdán tettük fel Mirkóczki Ádám polgármester közvetlen munkatársának. Válasz azóta sem érkezett. A sajtótájékoztató után Berecz Mátyás próbált közbenjárni annak érdekében, hogy két másik sajtóorgánummal együtt bejuthassunk a várba, erre azonban több mint fél órás várakozás után sem kaptunk lehetőséget.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések