Hirdessen itt

Szomorú dobogón Nógrád: harmadik helyen áll a bűnfertőzöttségi térképen


A rendőrség bűnügyi interaktív fertőzöttségi térképe szerint százezer lakosra több mint 1300 bűncselekményt regisztráltak Nógrád megyében az elmúlt egy évben. A legtöbbször személy elleni erőszak és közterületen elkövetett bűntények miatt intézkedett a hatóság.


A rendőrség bűnügyi interaktív fertőzöttségi térképe szerint Nógrád megyében 2020. január 18. és 2021. január 17. között százezer lakosra vetítve 1326 bűntényt regisztráltak. Ezzel a számmal a megyék között Nógrád a harmadik helyet foglalta el a bűnügyi fertőzöttséget jelző dobogón.

Szűkebb hazánkat Tolna megye 1431, míg Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1602 bűnesettel előzte meg: ezzel mindhárom megyében az országos átlag feletti a bűncselekmények aránya.

A bűntények között a legtöbben – 407 esetszámmal – személy elleni erőszakot vétettek Nógrádban, amelyet 390 közterületi bűncselekmény követ. Emellett a térkép 350 tulajdon elleni szabálysértést, 130 lopást, 40 rongálást, 40 garázdaságot és 20 gépkocsifeltörést villant fel a megye területéről.

A statisztika alapján a gépkocsilopásra (13) és a rablásra (13) specializálódtak legkevésbé a nógrádi bűnözők a fentebb említett időszakban. A teljesség igénye nélkül szemezgettünk az elmúlt időszak bűncselekményeiből, a rendőrség pedig felhívta a figyelmet arra, hogy a térképen megjelenített bűnügyi adatok tájékoztató jellegűek, és nem tartalmazzák azoknak a nyomozásoknak az adatait, amelyekben bármely információ idő előtti nyilvánosságra hozatala sértené a nyomozás érdekeit.

A közelmúltban is több olyan eset történt, mely felkerül a térképre. Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a napokban egy 28 éves férfi telefonokat lopott egy endrefalvai családi házból. A helyi lakos a villanyóra mellett elrejtett lakáskulccsal ment be az ingatlanba. Múlt héten pedig egy 58 éves férfit garázdaság gyanúja miatt hallgattak ki a rendőrök.

– Egy nő tett bejelentést, hogy Nemtiben egy férfi ököllel arcon ütötte a testvérét. Az elkövető a nő haját a gépkocsija nyitott ablakán keresztül rángatta – tájékoztatott a szóvivő.

Egy 35 éves férfi elleni eljárás vizsgálati szakaszát is most fejezték be a nógrádi rendőrök.
– A gyanúsított tavaly decemberben egy salgótarjáni lakásban férfi ismerősét a falnak lökte, majd a földön többször ököllel megütötte. A bántalmazott könnyű sérülést szenvedett, a nagyobb baj elkerülése a véletlennek volt köszönhető – közölte Dankóné Nagy Éva.

A Szécsényi Rendőrkapitányság garázdaság, könnyű testi sértés, lopás és rongálás miatt folytatott büntetőeljárást egy 17 éves fiú ellen is, aki tavaly egy endrefalvai házból lopott mobiltelefont és bántalmazta annak tulajdonosát. Minap egy 39 éves karancskeszi lakos az egyik karancsaljai – építés alatt álló – családi házból több díszkövet lopott el, amelyet értékesített. A nyomozók az eltulajdonított tárgyakat megtalálták és lefoglalták, a férfit kihallgatták.

A vizsgált időszakban az észak-magyarországi megyék között Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történt a legtöbb, míg Heves megyében a legkevesebb (1223) bűncselekmény százezer lakosra. A rendőrség emlékeztet: ha bűncselekményt vagy szabálysértést látunk, akkor célszerű telefonon a központi 112-es segélyhívó számot vagy közvetlenül a helyi rendőrség számát tárcsázni. Ez esetben a rendőrség köteles egyenruhást küldeni a helyszínre.

Kiemelten figyelik a közterületeket

A megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi és közbiztonsági helyzetről szóló tájékoztatójából kiderült, hogy kiemelt feladatként kezelik a közterületeken, közösségi életterekben elkövetett bűncselekmények megelőzését, a hatékony felderítési tevékenység erősítését. E bűncselekmények megelőzése érdekében törekszenek a közterületi szolgálatot ellátó állomány folyamatos – a lehető legnagyobb óraszámban történő – jelenlétének biztosítására, különösen a bűnügyileg frekventált helyeken. Szorosabb együttműködés kialakítására fókuszálnak a bűnügyi szolgálatokkal, a települések önkormányzatával, a polgárőr-egyesületekkel, továbbá a rendvédelem területén feladatot ellátó egyéb szervezetekkel és a lakossággal. Hatékonyabbá kívánják tenni a közlekedésbiztonsági helyzet további javítását célzó feladatokat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések