A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elmagyarázta a kormány, miért nem hosszabbította meg május 23-ig a kijárási tilalmat


Az éjjel a Magyar Közlönyben megjelent törvény és kormányrendelet alapján nem volt teljesen egyértelmű jogilag, hogy a veszélyhelyzet 90 nappal való meghosszabbításával párhuzamosan a védelmi intézkedésekeket, így például az este 8 és hajnali 5 óra közötti kijárási korlátozást is meghosszabbította-e május 23-ig a kormány, vagy sem. Ezért a Kormányzati Tájékoztatási Központnak (KTK) tisztázó kérdéseket küldtünk ma délelőtt és befutott a válasz, amely alapján egyelőre (!) nem hosszabbította meg a védelmi intézkedések alkalmazhatóságát a kormány, azok továbbra is csak március 1-ig vannak érvényben.


Mi a lényeg?

Gyakorlatilag azt történt, hogy a 80/2021. (II. 22.) kormányrendeletben felsorolt 78 veszélyhelyzeti kormányrendelet hatályát május 23-ig, mint elméleti lehetőség kinyújtotta a kormány, de ettől az egyes rendeleteknek, vagy azok egyes paragrafusainak az alkalmazhatósága eltérhet. A védelmi intézkedéseket rögzítő 484/2020. (XI. 10.) kormányrendelet idevágó részeinél is pont erről van szó: az alkalmazhatóságuk egyelőre március 1-ig tart és a napokban fog majd a kormány dönteni arról, hogy ezt meddig hosszabbítsa meg.

A KTK válasza egyúttal rögzíti azt is, hogy a kormányrendeletben felsorolt 78 veszélyhelyzeti kormányrendelet alkalmazhatósága az egyes kormányrendeletekben külön-külön rögzítve van.

Ezeket kérdeztük

A parlament által hétfőn alkotott 2021. évi I. törvény és az arra épülő 80/2021. (II. 22.) kormányrendelet tartalmával kapcsolatos értelmezési segítségkérés miatt fordultunk a Kormányzati Tájékoztatási Központhoz és az alábbi két kérdésben szerettünk volna tisztán látni:

👉 "Jól értjük-e, hogy a 80/2021. (II. 22.) kormányrendeletben felsorolt összes kormányrendelet hatályát meghosszabbította a kormány 2021. május 23-ig, beleértve a 484/2020. (XI. 10.) kormányrendeletben rögzített este 8-tól hajnali 5-ig tartó kijárási korlátozás hatályát is?"

👉 "A fentiektől eltérően most a kormány csak az elvi lehetőséget rögzítette arra, hogy a 80/2021. (II. 22.) kormányrendeletben felsorolt összes kormányrendelet hatályát meghosszabbíthassa 2021. május 23-ig, de azt az egyes kormányrendeletekben külön-külön rögzített hatály dönti el (amit bármikor módosíthat is a kormány), hogy az egyes rendeletek hatálya 2021. május 23. előtt, vagy aznap ér véget?"

Ezt válaszolta a KTK

„A parlament tegnapi döntésével felhatalmazást adott a kormánynak a védekezésre. A megkeresésében említett kijárási korlátozás nem hosszabbodik meg 90 nappal, a kijárási tilalomra vonatkozó szabályt a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. Rendelet 28. §-a rögzíti, hogy a rendeletet 2021. március 1-ig lehet alkalmazni, tehát a kijárási korlátozás március 1-ig van érvényben.

Az Országgyűlés által elfogadott törvény és a 2021. február 8. napjával kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának meghosszabbításáról szóló 80/2021. (II. 22.) Korm. rendelet a korábban kiadott veszélyhelyzeti rendeletek hatályát meghosszabbította, de ahogy a kérdésében is jelzi, az egyes kormányrendeletek külön-külön rögzítik, hogy meddig alkalmazandóak.”

Összességében tehát a második kérdésünk a helyes értelmezés és az a lényeg, hogy egy-egy veszélyhelyzeti kormányrendelet hatálya és alkalmazhatósága eltérhet egymástól és a sokakat érdeklő védelmi intézkedések alkalmazhatósága egyelőre március 1-ig terjed.


Azért hangsúlyozzuk, hogy egyelőre, mert - ahogyan azt korábbi cikkünkben valószínűsítettük - a kormány napokon belül dönt a járványügyi védelmi intézkedések jövőjéről. Ha az intézkedések meghosszabbításának korábban látott menetrendje érvényesül ezúttal is, akkor a hét közepén esedékes kormányülés után ismerhetjük meg a kormány döntését: január elején Orbán Viktor jelentette be péntek reggel a szokásos rádióinterjújában, míg január végén a legutóbbi hosszabbításkor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásos csütörtöki Kormányinfón ismertette a kormány döntését.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések