Hirdessen itt

Kiderült, melyik koronavírus-vakcinából mennyit kapott eddig Magyarország


A kormányzati koronavírus-portálon közétették, melyik vakcinából és mennyit szállítottak eddig Magyarországnak.


Sokáig csak részinformációk voltak publikusan elérhetők arról, melyik gyártótól hány adag vakcinát kötött le a kormány, és hogy pontosan melyikből hány vakcinát szállítottak le eddig.

A most közzétett friss táblázatból kiderül, hogy eddig a legtöbb vakcinát az oltóanyagot először elkészítő és szállító Pfizer/BionTech páros szállította le, a lekötött mennyiség 11,73 százalékát, de az eheti nagyobb, 275 ezres Sinopharm szállítmánnyal gyorsan "jön fel" a kínai vakcina is, 11 százalékos kiszállított aránnyal.

A fenti táblázatban szereplő mennyiségeken túl a koronavírus-portál szerint 4 360 000 adag Janssen (Johnson & Johnson) vakcinát is rendeltünk, igaz, ez elvileg egy egydózisú vakcina, és a lekötött mennyiség másik oszlopában már csak ennek fele, 2 180 000 főnek elegendő vakcina szerepel. Így  nem lehetünk benne biztosak, hogy azzal felejtettek el számolni, hogy ez elvileg egy egyszeri beadást igénylő vakcina, vagy csak robotikusan kettővel felszorozták a fejenként megadott mennyiséget. Emellett lekötöttünk 500 ezer adag CureVac vakcinát is,

összesen eddig 889 332 főnek elegendő vakcinával rendelkezünk, és a ma reggeli adatok szerint eddig 457 096 fő kapott oltást, közülük 205 720 fő már a második oltását is megkapta.


Ha sikerül jelentős veszteség nélkül beadni a vakcinákat, a héten 800 ezer fő közelébe futhat fel az oltottak száma. A rendelkezésre álló nagyjából 890 ezer vakcina és a héten elérhető 800 ezres oltási szám közötti különbséget az a 100 ezer adag Szputnyik V vakcina jelentheti, amelyet még nem szabadított fel az NNK, de már itt van az országban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések