A bögrés mákos kevert az egyik legkényelmesebben elkészíthető sütemény, almával megbolondítva pedig még inkább mennyei.
A bögrés sütemények zsenialitása abban rejlik, hogy nincs hozzájuk szükséged mérlegre, csak egy 2,5 decis bögrére, amiben a hozzávalókat kimérheted. Semmi konyhatechnikai trükközés vagy bonyolult művelet: egyszerűen összekevered a kimért hozzávalókat egy tálban, és mehet is a tészta sütőbe. A mákos-almás kevert tészta a lekvártól és a csokitól csak finomabb.
Hozzávalók:
A tésztához
👉 1 bögre darált mák
👉 1 bögre liszt
👉 1 bögre kristálycukor
👉 1 bögre tej
👉 1 db tojás
👉 1 db alma
👉 1 csomag sütőpor
👉 1 teáskanál citrom reszelt héja
A tetejére
👉 10 dkg étcsokoládé
👉 2 evőkanál eperlekvár
👉 kókuszreszelék vagy cukor a szóráshoz
Elkészítés:
Egy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, a darált mákot és a sütőport. Egy másik edényben a cukrot verd habsora a tojással, reszeld hozzá a meghámozott almát és a citromhéjat, majd keverd bele a tejjel felváltva a mákos lisztet. Egy tűzálló tálat vagy egy tortaformát bélelj ki sütőpapírral, egyengesd el benne a masszát. Süsd nagyjából fél órát, amíg kissé megemelkedik, és a beleszúrt villára nem ragad rá tészta.
A kész sütemény tetejét még forrón kend meg lekvárral, és hagyd szikkadni. Közben készítsd el a csokoládés bevonatot: egy nagyobb fazékban melegíts fel fél liter vizet. Tegyél a tetejére egy kisebb lábost, abba tördeld bele az étcsokit, és a keletkező gőz fölött folyamatosan kevergetve olvaszd fel. Egyengesd el a sütemény tetején, szórd meg porcukorral vagy kókuszreszelékkel, és tedd hideg helyre egy-két órára.
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
0 Megjegyzések