A zeppole, vagyis az olaszok egyszerű fánkja mennyei édesség, ráadásul még dagasztani sem kell.
A zeppole nevű olasz fánknak többféle változata ismert, készülhet akár krumplival vagy sütőtökpürével is. A ricottával töltött változat Zeppole di San Giuseppe, azaz Szent József fánkjaként is ismert. A tészta pofonegyszerű: nincs szükség kelesztésre, dagasztásra, csak összekevered a hozzávalókat, és bő, forró olajban süsd ki a tésztát.
Hozzávalók:
👉 25 dkg ricotta
👉 20 dkg liszt
👉 3 evőkanál kristálycukor
👉 2 db tojás
👉 2 teáskanál sütőpor
👉 1 csipet só
👉 olaj a sütéshez
👉 porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
Egy
tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót. Egy másik edényben
robotgéppel dolgozd össze a tojást a ricottával és a kristálycukorral,
majd forgasd bele a lisztet.
Egy kisebb lábost tölts meg legalább
öt centiméter magasan olajjal, és forrósítsd fel. Vigyázz az olaj
hőmérsékletére: ha nem elég forró, a fánkok megszívják magukat, és
nehezek lesznek. Ha túlhevült, a külsejük megég, belül pedig a tészta
nyers marad. Ha a beledobott kis adag tészta azonnal sisteregve feljön a
tetejére, már használható. Ekkor a kezeddel formázz gombócokat a
masszából, evőkanállal rakd az olajba, és süsd aranybarnára.
Papírtörlőre szedd a fánkokat, és ha kihűlnek, porcukorral meghintve tálald.
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
0 Megjegyzések