Hirdessen itt

„Apokaliptikussá vált a helyzet” a lázadók miatt a polgárháború szélén táncoló országban


Martin Ziguélé, a Közép-Afrikai Köztársaság korábbi miniszterelnöke úgy fogalmazott, hogy a fővárosban, Banguiban „apokaliptikus állapotok” kezdenek eluralkodni, mert a lázadók már teljesen körbevették a várost.


Ziguélé kihangsúlyozta, gyakorlatilag napi rendszerességgel zajlanak fegyveres harcok az országban, és már annyira súlyossá vált a helyzet, hogy fegyveres kíséret nélkül nem tudja elhagyni a fővárost – idézte a BBC. Kihangsúlyozta, a legfontosabb célja mindenkinek jelenleg az, hogy a Bangui és Kamerun keleti része közötti utánpótlási vonalat az irányítása alatt tartsa:

Nem tudom elhagyni Banguit tetőtől talpig felfegyverkezett kíséret nélkül. Képzeljük el akkor, mi a helyzet a lakosság több tagjával. Vegyük még hozzá a kijárási tilalmat és a szükségállapotot – ténylegesen apokaliptikus helyzet uralkodik


Ziguélé elmondása szerint támogatja az ENSZ javaslatát, hogy még több békefenntartó csapatot küldjenek az országba, viszont megjegyezte, hogy a legfontosabb jelenleg az lenne, hogy a harcokban résztvevő összes fél tárgyalásban kezdjen egymással:

A katonaság fellépése nem az egyetlen megoldás arra a közbiztonsági, humanitárius és gazdasági válságra, amely a Föld egyik legfejletlenebb országát teljes kómába küldte


A Közép-Afrikai Köztársaság a világ egyik legszegényebb és leginstabilabb országának tekinthető, annak ellenére, hogy meglehetősen gazdag gyémánt- és urániumtartalékokkal rendelkeznek. Az ENSZ becslései szerint például a lakosság legalább felének azonnali humanitárius segítségre lenne szüksége.

Az országban már évek óta zajló konfliktus múlt hónapban vett új fordulatot a lázadók előretörésével, amelynek következtében már legalább 200 000 embernek kellett elhagynia az otthonát. A lázadók pedig olyannyira előretörtek, hogy már az ország kétharmadát az irányításuk alatt tartják, de a fő célpontjuk mégis a főváros, Bangui.

Annak ellenére, hogy Faustin Archange Toudera újraválasztását már hitelesítették, és nem találtak különösebb kivetnivalót a nemzetközi szervezetek is a választás kapcsán, a lázadók nem fogadják el a legitimitását, és el akarják távolítani. Ennek a fő oka, hogy a központi kormány kezében gyakorlatilag már csak a főváros maradt, amelyet már szintén teljesen körbevettek a lázadók.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések