Szerdára rendeződött a feszült hangulatot okozó bürokratikus helyzet a bértámogatásoknál.


Egyebek mellett a turizmus ágazatot illetően is több fontos bejelentés történt a csütörtöki Kormányinfón, ahol az is elhangzott: az ágazati bértámogatások kifizetéseinek felgyorsítása és az öthavi bérleti díjfizetési moratórium elrendelése után újabb piacvédő intézkedésekről tárgyal a kormány a turizmus támogatása és sikeres újraindulása érdekében.

Bejelentette a védettséget igazoló állami okmányrendszer bevezetését Magyarországon a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely a csütörtöki online Kormányinfón több más fontos téma mellett a turizmusban is jelentős döntésekről tájékoztatott.

Több utas a vakcinaigazolás

A tárcavezető közölte, hogy a védettséget igazoló okmányt azok kaphatják meg,

    akiket beoltottak a koronavírus ellen vagy bizonyítottan átestek a betegségen.


Ebben az esetben az okmány érvényességi időt nem tartalmaz majd, hanem a második oltás beadásának időpontját rögzíti, hiszen az egyes vakcinák által nyújtott védettség hosszáról még nincsen pontos információ, legalább fél éves védettséget valószínűsítenek, de lehet, hogy ez egy év vagy akár ennél hosszabb idő is lehet – fogalmazott a miniszter.

Jelezte: szintén

    védettséget igazoló okmányt kaphatnak azok, akik a koronavírusból felgyógyultnak minősülnek.


Ebben az körben az igazolvány érvényességének kezdete lehet a kórházból történő elbocsájtás napja, vagy a pozitív PCR-teszt utáni első negatív PCR-teszt időpontja, esetleg az első pozitív PCR-tesztet követő tizedik nap.

Az okmányhoz jutás harmadik lehetősége – amely az előző kettővel szemben nem ingyenes, hanem költségtérítés ellenében vehető igénybe -, ha valaki

    hitelesített laborban végzett vérvizsgálat által igazolja az antitestek jelenlétét.


Ebben az esetben az igazolvány érvényességi ideje a vizsgálattól számított 4 hónap – részletezte a konkrétumokat a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Kiemelte:

    reményeik szerint az okmány is hozzájárulhat ahhoz, hogy az élet mielőbb a normális kerékvágásba térjen vissza.


Lenyugvó kedélyek: célba értek a bértámogatások

Gulyás Gergely a gazdasággal kapcsolatban beszámolt arról is, hogy felgyorsították a bértámogatások kifizetését. Elmondta: az igényelt támogatások végösszege 40 milliárd forint, ebből a kormányhivatalok megítéltek közel 36 milliárdot, és szerdáig az állam kifizette az összeg 99 százalékát, 35,5 milliárdot.


A tárcavezető a kormányhivatalok dolgozóinak megfeszített munkáját is megemlítette a feladat kapcsán, megköszönve, hogy lehetővé tették: egy hét alatt minden hátralékot ledolgoztak, ezt segítette az előfinanszírozásról szóló kormánydöntés – emlékeztetett Gulyás Gergely.

Pénz a csőben

A nemrég bejelentett gazdasági újraindítási akcióterv kapcsán a tárcavezető szólt arról is, hogy azokról a gazdaságpolitikai intézkedésekról szól, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ne csak az élet induljon újra Magyarországon – ahogy ezt az oltóanyagok bősége lehetővé teszi -, hanem a gazdaság is, és

    az ország visszatérjen arra a növekedési pályára, amelyen a 2010 utáni 8-9 évben a rendszerváltoztatás óta a legjobban teljesített.


A kis- és középvállalkozások 10 millió forintos, kamatmentes hitellehetősége kapcsán azt közölte:

    a kölcsön felhasználásában semmilyen megkötés nincs, a cél pedig az, hogy a hitelfelvétel a legolcsóbb legyen.


A türelmes, kitartó tervezgetés ideje jött el

Ismert: a kormány stratégiai szerepet szán a nemzetgazdaság felpörgetésében a turizmus ágazatnak, ezért a kezdettől tudatos válságkezelés eredményesnek látszik, köszönhetően az uniós viszonylatban is kiemelkedő, tavaly 800 millió forintot elérő kormányzati támogatásoknak, illetve a magyar vállalkozásokat, a nemzeti értékőrzésben közreműködő „béke iparágát” mindvégig támogató járvány- és válságkezelésnek.


    A gazdaság regenerációja szempontjából a folytatódó intézkedések, a piacélénkítő, munkahelymentő programok a turizmusban nemzeti érdeket szolgálnak.


Türelmes várakozásban a siker

A nemzetközi utaztatásban érdekelt vállalkozások számára lehet főként érdekes, illetve azoknak, akik külföldi utazást terveznének az idén, hogy a miniszter szólt arról is: várhatóan

    a határnyitás valósulhat meg legkésőbb a járványhelyzet okán, annak ellenére, hogy minden országnak a turizmus újraindítása az érdeke.


Budapest csomagja gyenge

Arra a kérdésre, hogy a kormány támogatja-e Budapest turisztikai újranyitási csomagját, azt felelte: jó irányú, de kis lépésnek tartja a bejelentett intézkedést.

Gulyás közölte: az állami és önkormányzati tulajdonú, vendéglátóipari célra bérelt

    ingatlanok elengedett bérleti díjának lehetőségét adó, legutóbbi intézkedés után további segítségnyújtásra készül a kormány.


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek