A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A koronavírus-pandémia után bármikor jöhet egy újabb világjárvány


Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem dékánja úgy gondolja, szinte bármikor mutálódhat egy, már köztünk lévő vírus, melynek következtében kitörhet az újabb világjárvány.


A Népszava felidézte Magyarország egykori egészségügyi államtitkárának beszédét, melyet a Millon Friedman Egyetem koronavírus-járvány társadalmi hatásaival foglalkozó online konferenciáján mondott el.

A Semmelweis Egyetem közszolgálati karának dékánja szerint sem az epidemiológusok és infektológusok, sem a politikus nem voltak felkészülve egy világméretű járvány kezelésére.

Szócska úgy véli, az elkényelmesedés a fő ok, mivel csak elméletben törődtek azzal, hogy mi lenne, ha kitörne egy pandémia a Földön. A szakember kiemelte, Magyarországon elkészült egy vezetői információs rendszer, tavasszal például a zárlat bevezetése után a kormány 9 millió magyar mobiltelefon cellainformációjából tudta meg, hogy tömegek költöztek vidéki nyaralókba.

Szócska Miklós hangsúlyozta, nem tudható, mikor mutálódik a koronavírus vagy valamelyik más kórokozó, de mindenképpen fel kell kötnünk a felkötni valót, ugyanis a következő pandémiának sokkal súlyosabb hatásai lesznek.

Örkény Antal, az ELTE társadalomtudományi karának oktatója a járvány okozta társadalmi változásokat elemezte: átalakult az időgazdálkodásunk, térben beszűkült a mozgásunk, gyanakvók lettünk a személyes kapcsolatainkban, felszínre kerültek a konfliktusok, nőtt a családon belüli erőszak, kollektív szorongást élünk meg.

Szerinte a társadalmi egyenlőtlenségeket elmélyítette ez az időszak, a kiszolgáltatottabb rétegek még kiszolgáltatottabbá váltak, erre a digitális szakadék csak ráerősített.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések