A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A gyermekkori helytelen táplálkozás egész életre szóló bélproblémákhoz vezethet


Régóta tudjuk, hogy a helytelen étrendnek negatív következményei lehetnek, a legújabb kutatás során éppen a bélflórában található mikroorganizmusokra kifejtett hatásokat vizsgálták meg a tudósok.


A Riverside-i Kaliforniai Egyetem (UCR) kutatói azt nézték meg, miként változik a bélben lévő mikrobióta az emberi fejlődés különböző szakaszai alatt.

Ahhoz, hogy tisztább képet kaphassanak a folyamatokról, kísérleti egereket csoportosítottak négy különböző kategóriába, majd nyugati stílusú, magas zsírtartalmú és magas cukortartalmú diétát alkalmaztak náluk, míg a kontrollcsoport átlagos étrendben részesült, ezen kívül a rágcsálók fele számára futókereket biztosítottak, amelyben mozoghattak.

Három hét után végül mindegyik egeret edzés nélküli normál diétára állították át, majd 14 hét elteltével székletmintákat vettek, melynek analizálták az összetételét. Rájöttek, hogy a bélbaktériumok koncentrációja nyugati étrend esetében jelentősen visszaesett már fiatalkorban, mivel ezek a mikroorganizmusok a szénhidrát-metabolizmusban vettek részt.

Bebizonyították, hogy az edzés hozzájárulhat a bélflóra diverzitásához, bár a magas zsírtartalmú diétára fogott rágcsálók esetében nem számított, hogy éppen mozogtak-e, vagy sem, az eredményeik nem javultak.

Mindezek alapján a tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a fiatalkori helyes táplálkozás sokkal pozitívabban hathat a bélbaktériumok fejlődésére és az egészséges bélflóra kialakulására, mint a napi szintű edzés egészségtelen étrend mellett.

Nem véletlen, hogy ennyit foglalkoznak a bélflórával az orvostudományban, hiszen korábban kiderült, hogy az emésztőrendszer mikrobiótájából előre lehet jósolni különféle szív- és érrendszeri elváltozások kockázatát, valamint kapcsolatban állhatnak az Alzheimer-kór és a depresszió létrejöttének rizikóival is.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések