A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

HIV-gyógyszerrel előzhető meg a súlyos látáskárosodás


A Virginiai Egyetem kutatói nemrég bebizonyították, hogy egy gyakran használt, az AIDS-betegség tüneteinek enyhítésére alkalmazott gyógyszerrel kezelhető az időskori vakságot előidéző makuladegeneráció.


Az orvosi szakirodalomban csak nukleozid reverz transzkriptáz inhibítoroknak (NRTI) nevezett kémiai vegyületek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy visszájára forduljanak a makuladegeneráció súlyos következményei – írta a Study Finds tudományos portál.

A kutatók összesen négy különböző egészségbiztosítói adatbázist elemeztek ki. Az analízis alatt rájöttek, hogy azok a páciensek, akik NRTI-ket szedtek HIV-fertőzés miatt, sokkal védettebbnek bizonyultak a szemet érintő károsodásokkal szemben.

Jayakrishna Ambati, a tanulmány főszerzője az egyetem közleményében arról írt, hogy komoly áttörésnek számít a felfedezés, mivel több millió beteg adatait sikerült egyszerre megvizsgálniuk, és minden jel arra utal, hogy az NRTI valóban hatásos a látásromlás megakadályozására.

Akkor jöttek rá, hogy érdemes lenne vizsgálni a szóban forgó vegyületet, miután kiderítették, hogy DNS az emberi sejt citoplazmájában is képződhet. A citoplazma a sejtmagon kívül található, és mindig is az örökítőanyagok otthonaként tartották számon a genetikusok.

Tudósok kimutatták, hogy bizonyos DNS-típusok, egészen pontosan az úgynevezett Alu-k felgyülemlése elősegítheti a makuladegeneráció kialakulását. A képlet nagyon egyszerű – ha túl sok Alu jön létre, akkor a retinákban található, látásért felelős sejtek sokkal gyorsabban pusztulhatnak el.

Mindezek hatására metaanalízist végeztek el, majd az NRTI-ket hozták ki győztesnek, ezért az elkövetkező hónapokban klinikai tesztek sora következhet majd, melyekkel végleg pontot tehetnek az ügy végére, és jó eséllyel alátámaszthatják elméleteiket.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések