A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

2020-ban spórolósra fogta a magyar lakosság


Az MNB friss adataiból kiderült, hogy a látványos hitelpiaci átrendeződések és a jelentős mértékű lakossági és vállalati tartalékolás évének bizonyult 2020.


A koronavírus-krízis ellenére az állami segítség mellett a lakáshitelek, a babaváró hitelek és a hosszú lejáratú vállalati hitelek is jól teljesítettek, míg a fogyasztási és a rövid lejáratú vállalati hitelek visszaestek.

A Portfolio analíziséből megtudhattuk, hogy bár a lakossági hiteligénylések csökkentek, a lakossági hitelállomány mégis nőtt, mivel a moratóriumban a hitelesek nagyobb része benne maradt, így nem kellett törleszteniük.

A covid-pandémia ellenére 1,9 százalékkal több lakáshitelt és 30,9 százalékkal több babaváró hitelt vettek fel a magyar állampolgárok az előző évi adatokhoz képest; mindeközben a személyi kölcsönök új felvétele a fogyasztás megtorpanásával 39,6 százalékkal esett vissza.

Hasonló ütemben, 13 százalékkal bővült a vállalati hitelállomány, azonban a moratórium jelentősen torzítja a valódi képet. Az elmúlt kilenc hónapban a hitelprogramok ellenére romlottak a vállalatok üzleti kilátásai és hitelképességei.

2020 a tartalékolás éve volt a lakosságnál és a cégeknél egyaránt.


Míg előbbiek esetében óvatossági megfontolások, addig az utóbbiaknál a viszonylagos forrásbőség ellenére elhalasztott beruházások okozhatták a csökkenést. Miközben a háztartási betétállomány 18 százalékkal nőtt meg, addig a vállalati 28,6 százalékkal bővült a tavalyi esztendőben – mindkét érték rekordnak számít.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések