A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Trump utolsó gesztusával Marokkónak adta Nyugat-Szaharát


Először ismerte el az USA hivatalosan Marokkó jogát Nyugat-Szaharára, feladva eddigi semlegességét. Marokkó cserébe normalizálta kapcsolatait Izraellel. Donald Trump egyik utolsó külpolitikai lépése megfosztja az őslakos szaharáviakat az önrendelkezés lehetőségétől, miközben Marokkó autonómiát kínál a stratégiailag fontos területnek.


„Marokkó 1777-ben ismerte el az USA-t, ezért úgy helyes, hogy mi is elismerjük a szuverenitását Nyugat-Szahara felett” – ezekkel a szavakkal jelentette be röviddel a mandátumának a lejárta előtt Donald Trump a nagy horderejű külpolitikai döntést.

Azt nem tette hozzá, hogy egyes vélekedések szerint a Marokkói Szultanátus annak idején, 1777. december 20-án elsőként ismerte el a tengerentúlon létrejött új államalakulatot, az Egyesült Államokat – másfél évvel a függetlenségi nyilatkozat elfogadása után. Trump révén az USA most először adta fel semlegességét a majd fél évszázados nyugat-szaharai konfliktusban, és állt az észak-afrikai szövetségese mellé a függetlenségért harcoló Polisario Front ellenében.

Az ellentételezésként vállalt „aprócska” szívesség Marokkó részéről az volt, hogy beleegyezett a kapcsolatok normalizálásába Izraellel. A háromoldalú alku szerint

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések