A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Rejtett építményre bukkantak a régészek a maja piramis belsejében


Az ikonikus Chichén Itzá városában található Kukulkán templomának mélyén egészen különleges építészeti remekműveket fedeztek fel az archeológusok.


A maja civilizáció közel 4 ezer éves történelme során rengeteg építészeti, matematikai és asztronómiai tudást birtokolt, amelyek megmutatkoznak a fantasztikus piramisokban, kincsekben, mérnöki munkákban és egyéb régészeti leletekben egyaránt.

Talán El Castillo, vagyis Kukulkán temploma az egyik legikonikusabb darabja a Chichén Itzában lévő régészeti lelőhelynek, a piramis megmászását viszont 2006-ban megtiltották, és a belsejébe sem léphetett be azóta senki – írta az Express hírlap.

Mindezek ellenére az egyik kutatónak sikerült bejutnia a misztikus építménybe, amit fel is vett kamerájával, a felvételeket pedig feltöltötte a Youtube-csatornájára. Elmondása szerint ez egy megismételhetetlen alkalom volt, hiszen a maja világ egyik legfontosabb piramisának belső szerkezetét eddig csak nagyon kevesen tanulmányozhatták, mivel évek óta le van zárva.

A Kolumbusz előtti időkre datálható 8-12. század között felhúzott piramist Kukulkán isten tiszteletére emelték, a tövében gyakran tartottak vallási ceremóniákat, melyek során embereket áldoztak a túlvilági élet reményében.

A piramis azonban nem egy részben épült meg, hanem több rétegben, ezekbe azonban nem mindig sikerült bepillantást nyerniük a régészeknek. A youtuber hozzátette, megmászhatta a második piramist is, ami az északi kamra alatt húzódik, és amelynek szerkezetéhez emberi csontokat is felhasználtak.

A 20 perces videóban rengeteg rejtett helyiséget láthatunk, ezek egyenként archeológiai csodának számítanak. Tavaszi és őszi napéjegyenlőségkor késő délután a napfény pontosan úgy éri a piramis északnyugati sarkát, hogy a kivetülő fények egy kígyót rajzolnak fel az építmény oldalára.

A piramis négy oldala egyenként 91 lépcsőfokból áll, amelyek a legfelső csúccsal együtt pontosan 365-öt tesznek ki, ami ugyanannyi, mint ahány nap van egy évben.



Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések