A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Papp László: Debrecen 2020-ban is példát tudott mutatni a kkv-k erősítésében


A Debreceni Városi Tőkalap eredményeit ismertette a polgármester, az első befektetés egy autóipari kisvállalkozást segít a növekedésben.


Az országban elsőként Debrecenben elindított vállalkozásfejlesztési program, a Debreceni Városi Tőkalap eredményeiről Papp László polgármester számolt be csütörtökön. A Bellegelő kertben tartott eseményen részt vett Póser Zoltán, az EDC Debrecen ügyvezetője is.      

Mint korábbi cikkünkben írtuk, a gazdaság erősítése szempontjából a kis- és középvállalkozások fejlődése is fontos a város számára. Ennek érdekében hozták létre 2019 októberében az országban egyedülálló módon a Debreceni Városi Tőkalapot az MFB Invest Zrt.-vel közösen. A 10 milliárd forint keretösszegű városi tőkealap 12 év futamidővel, 7 éves befektetési periódussal startolt el 2020 februárjában.

Papp László kiemelte: a tőkealap elsődleges célja, hogy a növekedési perspektívával rendelkező kis- és középvállalkozások előtti adminisztratív és pénzügyi akadályokat lebontsa, és lehetővé tegye egy akadálymentes növekedési pályára állásukat.

Ha a gazdaság jól működik minden szektorában és minden szintjén, akkor tud egy város sikeres lenni – tette hozzá a polgármester.

A sajtótájékoztatón elhangzott: megszülettek az első eredmények és döntések, melyek a 10 milliárdos keretösszegből 4 milliárd forintot érintenek. Született már olyan döntés, amely konkrét befektetésre vonatkozik, egy esetében már a folyósítás is megtörtént, további hét esetben bizottsági döntés hagyta jóvá a tőkelap befektetését az adott vállalkozásba, tíz esetben pedig előkészítési folyamatban vannak.

- 2020-ban Debrecen ebben jó példát tudott mutatni a kis- és középvállalkozások ilyen formában történő erősítése, innovatívabbá tétele tekintetében is – mondta Papp László.


Póser Zoltán elmondta: nagyon büszkék arra, hogy megvan az első befektetés. Az ügyvezető ismertette: az edc.debrecen.hu-n vagy a debrecen.hu-n meg lehet találni az elérhetőségüket, lehet jelentkezni és időpontot egyeztetni, ha valaki a tőkealap segítségét venné igénybe.

A cégek elmondhatják ötletüket, problémáikat, ezután az EDC-vel közösen elkezdhetik összerakni a projektet. A csomag elkészülte után banki folyamatok indulnak el, a kockázatelemzés után a bank mondhatja azt, hogy „ez egy érdekes projekt”, ekkor előterjesztik azt egy bizottságnak, amelynek tagjai megvitatják, hogy előterjesztik-e a vezérigazgatónak. Ekkor indulhat el a tárgyalási folyamat, megegyezés esetén jöhet létre a szerződés, s érkezhet az első utalás.

Mint elhangzott: más banki folyamatoktól eltérően itt nincs szükség fedezetre, ugyanis ha egy már működő cég nagyobbat akar ugrani, s a projektje megéri, a tőkealap tulajdonrészt vásárol (sehol sem válik többségi tulajdonossá). Partnerként érkezik, tőkét emel az adott cégnél, majd valamilyen nyereséggel távozik, ha beindult a biznisz, ismertette Póser Zoltán.

- Újabb, másabb, ezért is hosszabb a folyamat, de jó eredményeket értünk el – zárta gondolatait az ügyvezető.


Az első kedvezményezett cég, a MFA Alternatív Energia Kft. ügyvezetője, Szikszai Béla az eseményen elmondta: hatalmas lehetőséget jelent a cég számára a tőkealap segítsége.

- Amikor tíz éve egyszemélyes kft-ként elindítottam ezt a vállalkozást, a legmerészebb álmaimban sem gondoltam, hogy idáig eljutunk. Ma már közel tizenöt alkalmazottunk van. Kisvállalkozóként esélyünk sem lett volna ekkorra összeghez hozzájutni bármelyik finanszírozónál – mondta az ügyvezető. Hozzátette: a város déli részében található GSV Ipari Parkban fog megvalósulni a projekt, ott hoznak létre egy komplexumot, ahol autószerviz és műszaki vizsgasor is helyet kap.

- A BMW-gyárral sikerült egy hivatalos BMW-szakszerviz szerződést aláírnunk – ismertette Szikszai Béla.


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések