Hirdessen itt

Oltani kezdik azokat a 89 évnél idősebbeket is, akik nem idősotthonban élnek


Megérkezett a várva várt újabb Pfizer-szállítmány. Mivel kevés a vakcina, az EU-s és EU-n kívüli forrásokra egyaránt támaszkodni akarunk, így a magyar hatóságok többféle vakcinát is vizsgálnak.


976 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 354 252 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 95 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 615 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 233 232 fő, az aktív fertőzöttek száma 109 405 főre csökkent. 4 218 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 294-en vannak lélegeztetőgépen.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője elmondta, az elmúlt 24 órában a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 320 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. A november 4-étől hatályos kijárási korlátozás, majd az azt november 11-jétől felváltó kijárási tilalom alatt már 27 372 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek szabályszegőkkel szemben.

Ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat is, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 47 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 10 052-szer intézkedtek.

A mutáns vírusok Magyarországon nem terjednek

Nyugtatóan kezdte a mai operatív törzs sajtótájékoztatóját Müller Cecília.

Megérkezett a Pfizer szállítmány

Müller Cecília közölte, hogy Magyarország eddig körülbelül 130 000 emberre elég vakcinát kapott, amit eloltottunk, éppen ezért ideje volt, hogy ma megérkezzen végre a Pfizer szállítmány, ami közel 36 000 fő beoltására elégséges. Jó hír, hogy egyre nagyobb számban gyógyulnak meg a betegségből a pozitív esetek. Az aktív fertőzöttek száma pedig csökken, bár az elhunytak száma nem kedvező, és egyetlen elhunyt elvesztése is hatalmas veszteség.

Védettség kialakulása több napos folyamat

Akit a Moderna vakcinájával oltanak, a 2. védőoltást az első oltást követő 21. napon kapja meg, akit a Pfizer vakcinával oltanak az 1. oltást követő 28 napon kapja meg a 2. védőoltását, majd mindkét oltás esetében a 2. oltást követő 10 nap után lesz védett a személy. A mai szállítmány néhány napon belül el fog fogyni- fejezte ki aggodalmát az országos tisztifőorvos majd megnyugtatóan hozzátette, hogy az „EU- belüli forrásokat is vizsgáljuk, de az EU-n kívülieket is, az orosz és a kínai vakcinát is.” A Jövő héten újabb szállítmányt érkezését várja az ország.

Akkut betegek nem kaphatják meg az oltást

Akinél akkut megbetegedés zajlik, az nem kaphatja meg sem a koronavírus elleni védőoltást, sem más védőoltást. Amikor az orvos egészségesnek találja, akkor beoltható lesz.

Megkezdődik a 89 évnél idősebbek oltása

Az ilyen szép kort megélt emberek, akik nem idősotthonokban laknak következnek az oltási tervben. Közülük 10 000 már jelezték, hogy szeretnék megkapni az oltást. Ezt a háziorvos adhatja be, vagy házhoz mennek az oltó csoportok – ismertette Müller Cecília.

A vakcina aranyat ér

Országos tisztifőorvos cáfolta a hírt, hogy kilöttyintenék a vakcinát az oltópontokon vagy az bármilyen szinten pazarlás lenne az oltópontokon, minden oltóanyagot felhasználnak.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések