A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nem vicc: törvény védi a franciáknál a vidék szagát és zajait


Franciaországban elfogadták az érzékszervi örökséggel kapcsolatos rendeletet, melynek értelmében a vidéki települések zaját és jellegzetes aromáit tolerálniuk kell a lakosoknak.


A vidékügyi minisztérium javaslatát csütörtökön fogadta el a parlament, a kabinet vezetője, Joël Giraud pedig elmondta, rendkívül elégedett a döntéssel – adta hírül a CNN.

A minisztérium közleménye alapján a tipikus illatok és hangok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy elkerüljék az egymás szomszédságában élők nézeteltéréseinek kibontakozását, ezáltal egy nyugodtabb vidéki életet teremthetnek meg.

Az önkormányzatoknak mostantól lehetőségük lesz arra, hogy saját maguk határozzák meg a vidéki örökségük érzékszervi identitását, ami Giraud szerint óriási győzelemként értékelhető a részükről.

Franciaországban egyre több szociális konfliktus alakult ki a tősgyökeres vidéki állampolgárok és a falvakba újonnan beköltözött egykori városlakók között. Az egyik emblematikus példája ezen incidenseknek Maurice kakas esete, akit 2019 júliusában vontak felelősségre, amiért kora reggel folyamatosan felkeltette a szomszédokat.

A nyugat-franciaországi Rochefortban tárgyalták meg a kakas ügyét, végül a bíróság elutasította a panaszt, és helyette a felpereseknek kellett ezer eurót fizetniük a szárnyas tulajdonosának, amiért panaszkodtak, és ezáltal károkat okoztak az állattenyésztőnek.

“Ő egy kakas. A kakasok általában szeretnek kukorékolni. Mi a vidéken élünk, ezért meg kell védenünk az értékeinket” – mondta az utolsó szó jogán Corinne Fesseau, Maurice tulajdonosa az ítélethozatal előtt.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések