Hirdessen itt

Mark Zuckerberg sokkoló bejelentése: a Facebookból techdiktatúra lesz


Trump határozatlan idejű letiltása minden egyes felhasználónak kegyetlen jövőt ígér.


Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója közösségi oldalán bejelentette: határozatlan időre felfüggeszti Donald Trump, az Egyesült Államok elnökének fiókját. Döntését személyesen azzal indokolta, hogy az elnök arra használja a platformjaikat, hogy "erőszakos felkelést ösztönözzön egy demokratikusan megválasztott kormány ellen". Sokan talán nem is értik meg, miért történelmi jelentőségű döntés ez. Az emberi szabadságjogok fekete napja, a techdiktatúra megszületésének pillanata.

Fontos megérteni, hogy jelenleg a Facebook alapítójának kezében olyan szintű potenciális hatalom és befolyásolási lehetőség összpontosul, mint talán egyetlen megválasztott politikus, vagy épp vallási vezető kezében sem. A techóriásnak mára közel 3 milliárd havi felhasználója van, ennél a cégnél összpontosul a médiaelérések, hirdetési pénzek, szolgáltatói ipar jelentős többsége. Mesterséges intelligencián és a Big Data-n alapuló elemzéseivel olyan mennyiségű privát információ birtokában van a felhasználók nagy részéről, amelyeknek még ők maguk sincsenek tudatában.

Lefordítva magyarra, a Facebook a mindent látó szem, mindent tudó agy, ami képes akár még kontrollálni is a vele kapcsolatba lépők magánéleti, gazdasági és politikai döntéseit is. Monopolizálta a közösségi létet: az emberi kapcsolatok, legyenek azok bármilyen intimek, zömében ezen a platformon zajlanak.

    Ez önmagában is akkora diktatórikus veszélyt hordoz magában, amihez képest a Magyarországgal és Lengyelországgal szemben felmerült jogállamisági aggály, kutyafüle.


Nem is nagyon érdekelte a döntéshozókat ez a kockázat még a jobboldalon sem, hiszen 2016-ban mind a Brexit-kampányban, mind Trump első ciklusának választási kampányában különösebb korlátozások nélkül aknázhatták ki a hozzáértő szakik az ebben rejlő lehetőséget.

2016-ban azonban valami megváltozott. A Brexit és Trump győzelme is óriási sokként érte a globális politikai és gazdasági elitet. A népakarat kristálytisztán és megállíthatatlanul tört a felszínre, ez szűk hatalmi kör nem volt képes lefékezni az általános közhangulatot. El is döntötték, hogy ez többé nem ismétlődhet meg.

Aki emlékszik a négy évvel ezelőtti techvilágot érintő eseményekre, emlékezhet, hogy mekkora nyomást helyeztek a Google, Facebook és Twitter alapítóira, őket vádolva azzal, hogy közvetlenül (!) segítették győzelemre a fenti két kampányt.

Onnantól kezdve lépésről lépésre beszűkült a konzervatív, jobboldali, keresztény, stb. szereplők, oldalak mozgástere. Megsűrűsödtek az indoklás nélküli kitiltások, felfüggesztések, korlátozások.

    A techvilág urai rájöttek, még a saját szabályaikat sem kell betartaniuk.


Konzervatív körökben egyre gyakrabban kezdtek el cikkezni a "techdiktatúra" veszélyeiről, a lehetséges megoldási javaslatakról. Jócskán megkésve a politikai szinten is el-elkezdtek foglalkozni a témával, sokak szerint már későn.

A mai nappal azonban Mark Zuckerberg történelmet írt.

Lefektette a következő évek kíméletlen, kérlelhetetlen és megdönthetetlennek tűnő techdiktatúrájának első alapkövét. Kitiltotta az Egyesült Államok demokratikusan megválasztott elnökét a platformjairól. Határozatlan időre. Mindezt olyan indokokkal, amelyek még egy járási bíróságon sem állnák meg a helyüket.

Zuckerberg a közösségi oldalára feltöltött közleményében azt írja, hogy a Capitoliumnál tapasztalt események nyomán született meg a döntést, mondván, Trump megpróbálja aláásni az utódjának, Joe Bidennek történő hatalomtadást. A Facebook-alapító úgy tűnik, már a gondolatolvasásban is jeleskedik, ha előre meg tudja becsülni, hogy Trump mivel fogja eltölteni a következő két hetét. (Ezt talán még Trump maga sem tudja.)

Mindezt tette azután, hogy Trump már órákkal ezelőtt közleményben tett ígéretet arra, hogy törvényesen és rendben át fogja adni a hatalmát január 20-án Bidennek az alkotmánynak megfelelően. Ezt a közleményt ráadásul nem tehette közzé sem Twitteren, sem Facebookon, mert ezeken a platformokon már élt az ideiglenes felfüggesztés.

Zuckerberg szerint Trump a platform segítségével tovább hergelte azokat az embereket, akik megostromolták a Capitoliumot. Ehhez képest (ameddig ki nem törölték) Trump rövid időn belül két posztban és egy videós üzenetben szólította fel a tünetőket, hogy hagyják el a helyszínt, maradjanak békések és működjenek együtt a rendfenntartó erőkkel. Hasonlóképp tettek a családtagjai is.

    Lehet vitatni, hogy ennél többet és gyorsabban kellett volna tennie, szólnia, de azt állítani, hogy ezzel erőszakra buzdított volna bárkit is, egyszerűen hazugság.


"Az elmúlt jónéhány évben megengedtük Trump elnöknek, hogy használja a platformjainkat" - mondja ezt Zuckerberg, mintha ez egy személyes jóindulat kérdése lett volna. A Trump stáb dollármilliókat (milliárdokat) költött el a Facebooknál hirdetésekre, amely ráadásul egy szabad platform, így nem jóindulat kérdése, hogy valaki csatlakozhat-e, vagy sem. A Facebook mindenféle szükséges bizonyítási procedúra nélkül kezdte el hasraütésre megjelölgetni az elmúlt hetekben Trump választási csalással és egyébb állításokkal teli posztjait, több posztját korlátozták is.

Zuckerberg azt írja, úgy hiszik, túl nagy a kockázata annak, hogy az elnököt továbbra is hagyják a platformot használni, ezért kiterjesztik határozatlan időre, de legalább az elnöki beiktatásig terjedő időszakra a fiókjának a felfüggesztését.  

    Zuckerberg diktatúrája nem csak emberi jogilag, demokratikusan védhetetlen, de jövőbe látó gondolatrendőrsége mostantól bárkit kitörölhet a közösségi, politikai és gazdasági életről.


S elhihetjük, ha az Egyesült Államok elnökével ezt ilyen csettintésre meg lehet tenni, akire pár hete 75 millió állampolgár szavazott demokratikusan, akkor bármelyik ország bármely legitim vezetőjével, és legegyszerűbb állampolgárával megteheti ugyanezt.

Csak mi nem fogunk ilyen csinos kis magyarázatot kapni a Szilícium völgy Nagy Testvérétől.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések