A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kis egyesülés ide, nagy egyesülés oda 162 év elteltével sincsenek összekötve a történelmi régiók autópályával és korszerű vasútvonallal


Havasalföld és Moldva egyesülésének évfordulójára szánt ünnepi üzenetében Catalin Drula román közlekedési miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a 162 évvel ezelőtt létrejött egyesülés óta még ma sincsenek összekötve Románia történelmi régiói autópályával és korszerű vasútvonallal.

Úgy vélte, az 1859-es történelmi esemény tanulsága az, hogy szolidaritással és egységgel biztosítható Románia fejlesztése.

Klaus Iohannis államelnök ünnepi üzenetében  a közigazgatás központosításának felszámolását szorgalmazta.

Az elnöki hivatal honlapján olvasható üzenetben Iohannis kifejtette, hogy a központosított közigazgatáson túl kell lépni, mert akadálya Románia modernizációjának. Szorgalmazta a decentralizációt, aminek nyomán az önkormányzatoknak több hatáskört kell biztosítani, ugyanis az elnök szerint jobban ismerik az emberek szükségleteit és hatékonyabban meg tudják oldani a hátrányos helyzetű régiók problémáit. Az elnök ismét felemelte szavát az állami intézmények átpolitizáltsága ellen, és úgy vélte, hogy semmi jót nem hoz, ha az állami intézményekbe politikai szempontok alapján neveznek ki személyeket.

A román közvélemény "kis egyesülésnek" nevezi azt a történelmi eseményt, amikor 1859. január 24-én a havasalföldi küldöttek Alexandru Ioan Cuza moldvai fejedelmet választották vezetőjükké, s ezzel létrejött a modern román állam.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések