A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Így segített a horvát földrengés áldozatainak egy magyar szakács


Egy magyar mesterszakács, két társával együtt 1200 adag meleg ételt főzött a horvátországi földrengés áldozatainak. „Nem volt a bakancslistánkon, hogy 5,3-as erősségű földrengésben főzzünk, de végül sikerült, és abszolút megérte” - mondta lapunknak az 56 éves férfi.


Szoboszlai Gyulát és két társát egy magyar mentőcsapat kereste meg nem sokkal azután, hogy december végén megtörtént Horvátországban az első komolyabb, 6,3-as erősségű földrengés. A három mesterszakács számára a segítségnyújtás egy percig sem volt kérdés, azonnal útnak indultak.

Babgulyás és lepcsánka volt a menü

-Pillanatok alatt kifőztünk egy haditervet – kezdte Szoboszlai Gyula.

-Összeszedtük amink van, és rengeteg felajánlást is kaptunk. Végül 50 kg krumplival, 40 kg zöldséggel, 40 db tojással, és 10 kg liszttel indultunk útnak, a cél az volt, hogy minél több ételt készíthessünk a rászoruló családoknak. Először Sziszekbe mentünk, ott 700 adag babgulyást főztünk ebédre, majd estére átmentünk Nebojanba, ahol 500 adag lepcsánkát sütöttünk vacsorára – mesélte a részleteket a nyíregyházi férfi.

Főzés közben a földrengést is átélték

-Az nem volt a bakancslistánkon, hogy 5,3-as erősségű földrengésben főzzünk, de végül sikerült, hisz az epicentrumtól mindössze két kilométerre voltunk. Maga a földmozgás körülbelül 10 másodpercig tartott, viszont utána még percekig remegett az asztal. Pontosan tudtuk, hogy mi történik akkor és ott a földben, ugyanis a pláne az, hogy a szakácskodás mellett az egyetemen mindhárman elvégeztük a földrajz szakot. Érdekes volt élőben megtapasztalni mindazt, amit eddig csak a könyvekből ismertünk – avatott be a részletekbe Gyula.

Életre szóló élményekkel tértek haza

-Ismét bebizonyosodott, hogy milyen csodálatos dolog adni – folytatta. Rengeteg szeretetet, hálás tekintetet kaptunk a helyiektől, ezeket a pillanatokat soha nem fogjuk elfelejteni. A horvát tűzoltók annak ellenére is nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, hogy már napok óta alig aludtak. Ha kellett, vizet hoztak, és a rászorulóknak is segítettek kiszállítani az ételcsomagokat. Le a kalappal előttük, hihetetlen az az összefogás, aminek szemtanúi lehettünk – tette hozzá.

Segítő magyarok

Nem a mesterszakácsok az első magyarok, akik segítettek a horvátországi földrengés áldozatainak. A Metropol korábban interjút készített egy magyar doktornővel is, aki az orvosi szakértelmen túl adományokat is vitt a rászorulóknak. Dr. Kósa Éva szerint a közép-horvátországi régió úgy nézett ki, mintha szőnyegbombás történt volna, családanyaként ez megdöbbentő volt számára. Emellett sikerült elérnünk egy kint élő magyar férfit is, aki szintén adományokat, többek közt meleg ruhát és tartós élelmiszert vitt azoknak a családoknak, akik egyik percről a másikra vesztették el mindenüket. Gábor elmondása szerint a legtöbb ház Petrinjában úgy dőlt össze, mint a lego.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések