A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hatalmas a készültség Washingtonban és tucatnyi más államban is az elnökváltás miatt


Az FBI szerint a Capitolium ostromához hasonló erőszakos tüntetések, zavargások lehetnek Donald Trump utolsó elnökségi napjain és Joe Biden beiktatásakor is.


Lezárásokkal, kerítéshúzással, fokozott rendőri és katonai jelenléttel készül az Egyesült Államok fővárosa és több állam is a Donald Trump leváltása és Joe Biden beiktatása miatt várható tömegmegmozdulásokra.

Miután január 6-án a Trump-hívók erőszakkal betörtek a Capitolium épületébe,
az FBI figyelmeztetett, hogy hasonló zavargásokra kell készülni az elnökváltás napján és már napokkal előtte is.


Az ostrom után megerősítették a törvényhozás épületének védelmét, a biztonságot pedig a környéken is lezárásokkal és rendőri jelenléttel igyekszenek biztosítani.

Donald Trump január 12-én szükségállapotot rendelt el a fővárosban január 24-ig, ezzel lehetővé téve, hogy az amerikai belbiztonsági minisztérium és a szövetségi katasztrófaelhárítási ügynökség együttműködjön a helyi rendvédelmi hatóságokkal. Az már korábban kiderült, hogy
a washingtoni erők mellett például New Yorkból is érkeznek rendőrök, a nemzeti gárdából pedig 21 ezren állnak majd készenlétben.


A CNN biztonsági forrásokra hivatkozva azt írja, a hatóságok szerint több ezer szélsőséges Trump-párti tüntető tervezi felfegyverkezve bekeríteni a Capitolium épületét Biden beiktatása előtt. Az amerikai hírszerzés szerint a január 6-i zavargás esélyt adott a demokrataelleneseknek az egyesülésre, az ostrom pedig egy olyan folyamatnak a része lehet, amely során a szélsőségesek tüntetéseket, tiltakozásokat és egyéb összejöveteleket szerveznek azért, hogy erőszakos, törvényellenes módon demonstráljanak. Több védelmi tisztviselő elárulta a CNN-nek, hogy
a nemzeti gárda és a bűnüldöző szervek arra számítanak, hogy a zavargók, akiknek a "szándékaik nagyon súlyosak", agresszíven támadnak majd, akár csőbombát és Molotov-koktélt is bevethetnek.


De nemcsak a fővárosban és Washington államban, hanem több más államban is tüntetésekre, zavargásokra készülnek a hatóságok. Az FBI figyelmeztetett, hogy
minden állam fővárosában számíthatnak erőszakos demonstrációkra, ezért a kormányzók is készenlétbe állították a helyi rendvédelmi szerveket.


Az AP hírügynökség beszámolója szerint Új-Mexikóban, Marylandban és Utahban szükségállapotot rendeltek el, míg Pennsylvaniában, Ohióban, Michiganben, Virginiában, Wisconsinban és Kaliforniában a Nemzeti Gárdát is mozgósították.

A michigani állami rendőrség a legrosszabb forgatókönyvre készül, ezért az állam Capitoliumát hatméteres kerítéssel vették körbe, a földszinten lévő ablakokat pedig bedeszkázták. Wisconsin és Illinois fővárosában is így tettek a törvényhozás épületénél, a kaliforniai Capitoliumot pedig drótkerítéssel kerítették körbe.

A legtöbb államban napokra, vagy akár egész hétre lezárták a parlament épületét a biztonság kedvéért, sok helyen az ott dolgozókat is otthoni munkavégzésre kötelezték.

Trump elnökségéből már csupán két teljes nap maradt a mait is beleértve, ezért hétfőn és kedden is várhatóak tüntetések, a kormány és az államok rendfenntartó szervei azonban szerdára várják a legnagyobb és legkockázatosabb megmozdulásokat.

Közben a szerdai beiktatására váró Joe Biden már előrevetítette, mit fog csinálni első elnöki napján.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések