Hirdessen itt

Háborús bűnök miatt 10 év börtönbüntetésre ítéltek egy volt boszniai tábornokot

10 év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy volt boszniai katonai vezetőt, amiért nem akadályozta meg a boszniai háború során foglyul ejtettek kínzását és kivégzését.

Pénteken hoztak ítéletet Sakib Mahmuljin, 68 éves volt tábornok ügyében. A szarajevói bíróság bűnösnek találta Mahmuljint több mint 50 szerb fogoly halálában, mert nem akadályozta meg, hogy a csapatában harcoló, főleg észak-afikai és közel-keleti harcosokból álló katonák végrehajtsák a gyilkosságokat 1995 júliusa és szeptembere között.

Az áldozatokat a hirhedt El Mujahid csapat tagjai gyilkolták le, akik Mahnuljim parancsnoksága alatt követték el a háborús bűnnek számító kínzásokat és kivégzéseket – írja az Al Jazeera.

Mahmuljin védőügyvédei szerint a volt tábornoknak nem volt valódi befolyása az egység felett és állításuk szerint az ügyészségnek azt sem sikerült bizonyítania, hogy kik voltak az elkövetők. A védelemnek joga van a fellebbezésre.

1992 és 1995 között a boszniai háború során több mint százezren haltak meg. A háborúhoz csatlakozó, külföldről érkező önkéntes katonák nagyrésze elhagyta a területet, amikor a daytoni békeszerződéssel 1995-ben véget értek a harcok.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések